• Malin och Felizia Sandberg spelar sitt första stora mästerskap. "Laget betyder jättemycket", intygar de båda.
Fria Tidningen

Fotbolls-VM övervinner hemlöshet och drogmissbruk

I helgen börjar Homeless World cup i Chile. Fria Tidningen har mött de svenska landslagsspelarna, som säger att den personliga resan som de gjort är större än känslan av att stega in på en fullsatt VM-arena.

Det är måndag kväll och Sveriges VM-lag i fotboll gör sin sista träning före avresan till mästerskapet i Chile som börjar på söndag. Damlaget som består av åtta spelare tränar på en liten idrottsplats i Örgryte – i ett av Göteborgs rikare områden. Mellan flådiga mångmiljonvillor hörs peppande rop från planen: ”markera”, ”försvar”, ”kom igen nu tjejer, sista målet!”. Laget har matat på med träningar varje vecka i ett års tid med målet i sikte: Fotbolls-VM i Chile. Men egentligen är det inte det sportsliga resultatet som är det viktiga, utan den personliga utveckling som spelarna gjort.

– Det är kul om vi vinner några matcher. Samtidigt är det andra lag som verkligen plockar ut sina bästa spelare. Hos oss får alla vara med och spela som är motiverade och kommer på träningar, säger Keijo Orava, som tränar laget.

Felizia Sandberg, 21 år, är lagkapten och hörs och syns mycket i truppen. Hon fick höra talas om laget för omkring ett år sedan då hon var inlagd på ett behandlingshem för att bli kvitt sina missbruksproblem. Nu, ett år senare, har hon varit drogfri i många månader och är full av entusiasm.

– Vi har ett gemensamt mål kring resan, det ger motivation och hjälper mig att jobba vidare med mitt liv. Det är kul med fotboll, skönt att få spela av sig, säger hon.

Under förra året hade hon ett återfall och hamnade åter i missbruk. Det gjorde att hon missade förra årets VM.

– Jag började knarka igen, så var det. Men när jag tyckte att jag knarkat färdigt kom jag tillbaka till laget, säger hon och ler snett.

Nu bor hon i ett familjehem och pluggar på Komvux.

– Laget betyder jättemycket. Det är en ny, drogfri gemenskap och hjälper till att skapa rutiner, säger hon.

Bredvid Felizia på bänken en bit från planen sitter Malin, 22 år, och tar igen sig efter träningen. Hon kommer att vara målvakt under VM och det såg bra ut under träningen. Få mål släpptes in, trots liten plan och intensivt 2-målsspel med tre spelare i varje lag. Hon kom i kontakt med laget genom en vän som tipsade. Då var hon i början av det 12-stegsprogram hon deltar i för att komma bort från missbruket.

– Förutom det Felizia nämnt är jag här för att lära mig att bättre samspela med människor, att bemöta folk respektfullt även när jag är stressad. Det tror jag är något alla behöver öva på, säger hon.

Det är andra året som damlaget ställer upp i mästerskapet. På tidigare VM har de svenska lagen hamnat någonstans i slutet av poänglistan.

– Det är inte resultatet som är det viktiga, det är skitsamma faktiskt. Vi ska ha kul och laget kommer komma tillbaka med en fantastisk upplevelse i bagaget, säger tränare Keijo Orava och fortsätter:

– Nu är det förväntansfullt inför VM, någon slags skräckblandad förtjusning. Men vi grejer det här tillsammans.

Fakta: 

Gatans lag Sverige ...

…finns i dag i Stockholm, Västerås, Göteborg, Helsingborg och Lund. Totalt är det uppemot 200 aktiva spelare. Den som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap är välkommen till lagets träningar – ingen föränmälan behövs. Målet för framtiden är att det ska finnas en nationell fotbollsliga, att det ska finnas lag i minst tio svenska städer och vara minst 1000 aktiva spelare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu