• Sittande, sjungande demonstranter åtalades och dömdes.
Fria Tidningen

Dömdes för att de stoppade nazister

Fällande dom, men inget straff, blev resultatet av aktionen på 1 maj i Jönköping när kristina aktivister försökte hindra nazister från att marschera.

– Det blev den bästa tänkbara påföljden, säger Mattias Irving, en av de dömda aktivisterna.

Det var under 1 maj i Jönköping i år som en grupp personer bestämde sig för att sätta sig i vägen för nazisterna i Svenskarnas parti som hade fått demonstrationstillstånd att tåga på gatorna i Jönköping. Aktionen planerades som ett öppet Facebook-event och vem som helst kunde delta. Ett flertal personer satt på filtar på gatan och sjöng psalmsånger, i syfte att stoppa nazisterna.

– Polisen hade lovat att inte släppa fram nazisterna förrän gudstjänsten i Storkyrkan var över, så vi bestämde oss helt enkelt för att förlänga gudstjänsten och på så sätt försena marschen, säger Mattias Irving, en av de sex som senare åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten, när de vägrade lämna platsen.

Mattias Irvings känsla inför hela åtalet är att det blivit en konflikt mellan juridiken och det samhälle vi vill ha.

– Det finns en stark rättskänsla bland väldigt många människor. Detta har nu tolkats på ett sätt som faller ut till nazisternas fördel. Den andra sidan av det här är vilket samhälle vi vill ha, om vi vill att nazister ska få tåga på gatorna eller ej.

Han tycker att den prioritering som rättsväsendet gjort att gå hela vägen med åtalet är totalt fel.

– Det är ett stort mysterium för mig varför man lägger så stora resurser på att lagföra oss. Rättsväsendet är hårt pressat och man måste prioritera, då tycker jag att det är helt fel att åtala oss.

I domen skriver tingsrätten att de fem aktivisterna döms för ohörsamhet mot ordningsmakten, men att de frias från straff. Med hänsyn till att aktivisterna utförde handlingen som ett ställningstagande mot åskådningar och värderingar som är oförenliga med ett demokratiskt samhälle, såsom nazism och rasism, så frias de från straff, skriver tingsrätten.

Mattias Irving tycker att detta var bästa tänkbara påföljd.

­– Det här skickar helt rätt signaler till andra fredliga aktivister. Det är roligt att se att de tagit fasta på vårt försvar och det vi sagt under förhandlingen, säger han.

Att påföljden efterges är väldigt ovanligt och advokat Tomas Fridh är positivt överraskad.

– Domstolen har gått ett steg längre än de brukar och vägt in syftet bakom handlingen. Det finns det utrymme för i lagstiftningen men det används extremt sällan, säger han.

Mattias Irving själv är aktiv i Svenska kyrkan och arbetar som redaktör för den antirasistiska och feministiska tidskriften Dagens seglora. Han kommer att fortsätta att kämpa mot nazism och rasism.

– Vi måste fredligt och aktivistiskt motverka rasismen. Och vi måste fortsätta utmana rättssystemet att ta sitt ansvar och börja lagföra hets mot folkgrupp, säger han.

Inga andra aktivister har åtalats efter 1 maj i Jönköping. Året innan åtalades fyra personer, tre för att de maskerat sig och en fjärde för att ha kastat sten mot en polis.

Inför 1 maj nästa år försöker Jönköpings kommun att få tillstånd att anordna det nya kulturevenemanget "Jönköpings många ansikten" som ska visa att i Jönköping finns plats för alla människor.

− Mångfalden av invånare med olika nationaliteter, trosuppfattningar och kulturer berikar och gör Jönköpings kommun till en fantastisk plats att leva och verka på. Detta är tillgångar och värden som vi stolt vill värna och visa upp den 1 maj nästa år, sa Mats Green, kommunstyrelsens ordförande, när ansökan skickades in.

Än har inget tillstånd getts, polisen väntar på detaljer kring programmet.

Svenskarnas parti har inte inkommit än med en ansökan om demonstration nästa år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu