• Alexandra Hvalgren och Sabina Contreras framför en målning av serietecknaren Lisa Ewald.
Skånes Fria

Gränslös konst utmanar strukturer

Under veckan har den feministiska popup-utställningen F/art fyllt Fabriken Stpln i Malmö med konst, performance och workshops. Tanken är att lyfta fram grupper som är strukturellt underordnade i samhället.

– När vi såg Kobras avsnitt om Riot Grrrls blev vi inspirerade av det här gör det själv- drivet som fanns i den feministiska rörelsen på 1990-talet, där tjejer bara gjorde saker fast de egentligen inte visst hur det funkade, säger Sabina Contreras.

Hon och Alexandra Hvalgren har pluggat konst tillsammans och kom på att de ville göra något för att lyfta upp kvinnor och andra grupper som annars får ett begränsat utrymme i konstvärlden.

– Vi skrev ner namnen på alla grymma personer vi kände till och så hörde vi av oss till dem och frågade om de ville vara med, säger Sabina Contreras.

Resultatet blev en blandning av fasta konstverk, performance och workshops. Under veckan har bland annat bloggaren och aktivisten Hej Blekk pratat om kroppen, gruppen R Transexcotic har visat sitt postkoloniala performanceverk Paul Gauguin was also here och Kvinnors byggforum diskuterat hur vi kan skapa staden som ett jämställt rum.

– Jag tror att alla har känt sig delaktiga, just för att vi har varit öppna med att här gör vi en fet grej ihop. Tillsammans har vi gjort det möjligt, säger Alexandra Hvalgren.

De hoppas att utställningen kan inspirera till att fortsätta kampen mot maktstrukturerna inom konstvärlden, men också att gallerister och andra kulturarbetare ska hitta nya konstnärer att ställa ut i framtiden.

– Förhoppningsvis kommer de rannsaka sig själva och fundera på vad är det vi har ställt ut tidigare. Är det majoritet vita män? Ja, då kan vi väl ta något annat nästa gång, säger Sabina Contreras.

F/art avslutas i dag 12 september på Fabriken Stpln, klockan 18-00. Bland annat visas filmen Pussy got the power och scenkonstkollektivet Vitterheten läser dramatik. På kvällen blir det avslutningsfest med bland andra klubben Too cute to puke. Moriskan, klockan 00-03.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu