Fördjupning


Anna Rydholm
  • ”Jag tycker att EU ska agera som en fredsmäklande aktör och bistå med humanitär hjälp. Jag är emot all form av militarism”, säger Soraya Post.
  • Soraya Post firar valsegern tillsammans med Gudrun Schyman under partiets valvaka i maj. Sammanlagt knep Fi fem procent av rösterna.
Fria Tidningen

Soraya Post vill tuffa till EU-parlamentet

FI skrev historia i EU-valet i våras, för första gången någonsin tog ett feministiskt parti plats i Europaparlamentet. Några månader senare börjar Bryssel bli vardag för ledamoten Soraya Post. Fria Tidningen följde henne under en arbetsdag.

Det är i början av september och andra dagen som EU-parlamentet håller öppet efter sommaren. Stämningen påminner om den i en gymnasieskola strax efter terminsstart, nya ledamöter och assistenter vandrar något vilset i de korridorerna och de många kaféerna är överfulla. Men utanför sal JAN 2Q2 i en av sidobyggnaderna är stämningen mer allvarstyngd. Ledamöterna i parlamentets utrikesutskott AFET är på väg in till dagens första möte, på dagordningen står såväl Ukraina-krisen som konflikten i Gaza och den Islamiska staten IS våldsamma framfart i Irak. Med rosa naglar och guldörhängen i form av kvinnosymbolen står Soraya Post ut bland de många kostym- och dräktklädda ledamöter som trängs vid ingången. På väg in stöter hon ihop med en annan svensk nykomling, kristdemokraten Lars Adaktusson.

– Hej, hur har sommaren varit? Vi får hoppas på en bra höst!

Mötets första del gästas av unionens nyvalda utrikeschef, Italiens utrikesminister Federica Mogherini. Hon grillas ordentligt av de olika politiska grupperna om allt från sin syn på Ryssland som en strategisk partner till hur snabbt länderna på Balkan kan närma sig EU. Frågorna betas av i ett snabbt tempo och det är inte alltid helt lätt att hänga med. Efter en och en halv timme är det paus och Soraya går ut för att röka. Det tar ett litet tag att hitta rulltrappan till entrén på bottenvåningen. Soraya säger att hon fortfarande håller på att lära sig hitta i parlamentet. Som ledamot i utskotten för mänskliga och medborgerliga rättigheter och suppleant i utrikesutskottet har hon hamnat direkt i den politiska hetluften, med flera akuta konflikter världen över.

– Jag tycker att EU ska agera som en fredsmäklande aktör och bistå med humanitär hjälp. Jag är emot all form av militarism så jag blir inte glad när man hör om militärt bistånd, speciellt eftersom det verkar vara så oorganiserat, det är skrämmande att man inte vet vem som får vapen.

Vi pratar om mötet och den nya utrikeschefen Mogherini, som av många anses vara alltför vänligt inställd till Ryssland.

– Klart de säger det, hon är ju socialist. Jag fick ett bra intryck, hon är modern, medveten och tuff och tryckte väldigt mycket på politisk diplomati istället för att prata om militära insatser. Jag gick fram till henne efter avslutet och hälsade på henne, hon var väldigt ödmjuk.

Soraya tycker att parlamentet i många fall borde kunna inta en tuffare hållning, och exemplifierar med hur man agerat i Gaza-konflikten. I den frågan fick hon själv motta kritik efter att ha röstat för S-gruppens resolution, vilken inte slog fast att Israel är en ockupationsmakt.

– Det var en resolution som blev rekommenderad av S-gruppen. Jag hade läst den men inte lusläst den, det var åtta resolutioner att rösta om den dagen. Med facit i hand hade jag kanske röstat annorlunda, men sedan är det ju frågan om att ha en resolution eller ingen alls, och då är det bättre att det går ut en resolution direkt som uppmanar till fred och eld upphör. Utan resolution hade EU varit helt tyst. Soraya betonar att hon också röstade för vänsterns och de grönas ändringsförslag som förtydligade Israels huvudansvar som ockupant, men att dessa föll i plenum.

Valet av den socialdemokratiska gruppen har också varit föremål för kritik. Många debattörer, framförallt på vänsterkanten, ansåg att FI sålde ut sina ideal när man valde att ansluta sig till en stor grupp som ofta gjort gemensam sak med de konservativa i ekonomiska frågor och flyktingpolitiken. Soraya försvarar valet, och säger att det handlar om taktik.

– Vår strategi var att påverka så mycket som möjligt i de frågor som FI står för. S-gruppen är stor och det finns ett större utrymme att förhandla och påverka. Vi måste ta det här steget för att få in feminismen i politiken och ut ur jämställdhetsutskott och kvinnogrupper - även om dessa gör utomordentligt arbete. Ur ett arbetsperspektiv så tycker vi att S fungerar, de är väl medvetna om jämställdhetsfrågan och mänskliga rättigheter, lyssnar på vad vi säger och för det vidare.

Under mötets andra del är det fortsatt fokus på den oroliga omvärlden. Efteråt sammanstrålar Soraya med sina två assistenter Hermes och Kasper för lunch på en närliggande vietnamesisk restaurang. Kasper gör sin andra dag på jobbet, men verkar redan ha kommit in i laget.

– Det viktigaste är att vi bygger en god spirit, Hermes och jag har jättegod kemi, och sedan igår har vi jättegod kemi med Kasper också, säger Soraya och skrattar. Han kom som en skänk från ovan.

– Man ska börja med det svåraste, säger Hermes, och i FI var det svårast att hitta en kille. Vi vill ha det könsbalanserat, och nästan alla ansökningar var från tjejer, så det var kul att kunna lösa det.

Över vegetariska vårrullar och kyckling med cashewnötter försöker teamet reda ut veckans logistiska planering. Redan på eftermiddagen flyger Soraya till Göteborg för att medverka i ett valprogram. Dagen därpå är det Bryssel igen och fler utskottsmöten, samtidigt som FI sänder sin egen partiledarutfrågning. Soraya medger att hon inte hinner engagera sig så mycket i den nationella valrörelsen som hon skulle vilja, speciellt med tanke på Sverigedemokraternas förutspådda framgångar.

– Vi har en jätteviktig roll, med vår ideologiska grund är vi en naturlig motvikt till SD. De har i dagsläget ingen annan ambition än att bli vågmästare och skapa politiskt kaos. Det kommer göra att ännu fler blir missnöjda med politiken och röstar på SD redan i nästa väl, det är deras strategi.

Samtidigt är det bråda dagar i Bryssel. Efter att kristdemokraten Jean Claude Juncker valts till EU-kommissionens ordförande pågår nu arbetet med att utse nästa kommission. Hittills har bara sex av 28 medlemsländer nominerat kvinnliga kandidater.

– Det är svagt. Jag tror det kan ligga i tidsandan, när det är oroligt i världen går man tillbaka till det gamla tänket att man inte har förtroende för kvinnor. Men S-gruppen kommer inte acceptera en kommission med så få kvinnor, det budskapet har vi varit väldigt tydliga med till både Juncker och rådet. Fördelningen behöver vara inom 40-60 innan jag kan respektera kommissionen.

På Sorayas agenda framöver står hjärtefrågorna jämställdhet, mänskliga rättigheter och romernas situation i Europa. För att öka medvetenheten om det senare har hon startat en interparlamentarisk grupp mot antiziganism. Assistenten Hermes säger att det gått över förväntan.

– Man måste ha stöd från minst tre olika politiska grupper, det brukar vara ganska mycket jobb och ibland tar det flera månader. Nu gick det på några timmar så var det klart.

Soraya säger att även om medvetenheten om romernas situation har ökat på senare år så är människors attityder mot gruppen fortfarande bekymmersamma.

– Det handlar om från vilka perspektiv man ser på det. Den högerextrema rörelsen ser romer som ett verktyg för att sprida sin ideologi och vill koppla romerna med kriminalitet och fattigdom. Romerna vill inte jobba det är därför de är fattiga, de vill inte bo i hus det är därför de bor i tält.

Hon har goda förhoppningar om att kunna få gehör bland kollegorna i parlamentet.

– Absolut. Redan nu finns det flera ledamöter som lyfter de här frågorna och brinner för dem.

Fakta: 

Efter att Rumänien på torsdagen 4 september nominerat Corina Cretu som sin kommissionär har antalet kvinnliga kandidater nått miniminivån 9 stycken.

Soraya Post

Ålder: 57

Kommer från: Göteborg

Tidigare karriär: Arbetade med nationella minoriteter på Västra Götalands-regionens rättighetskommittés kansli. Grundade 2007 Agnesbergs folkhögskola i Göteborg. Ledamot av Sveriges Radios styrelse och Regeringskansliets delegation för romska frågor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu