• Öfa-kollektivet arbetar normkritiskt, tillämpar konstnärlig bångstyrighet och utmanar kriterier för fint och fult.
Landets Fria

Uppsala släpper loss på Stadsteatern

Konstnärskollektivet Öfa har inspirerats av Uppsalabornas egna berättelser för att skapa What happens in Uppsala stays in Uppsala. Resultatet är en interaktiv föreställning som uppmuntrar publiken att våga släppa loss.

När Uppsala stadsteater bjöd in det feministiska, normkritiska konstnärskollektivet Öfa att skapa en föreställning bestämde de sig snart för att utgå ifrån Uppsalaborna och involvera dem i arbetet. Öfa har samlat in berättelser via intervjuer och genom att stå på stan några dagar i början av sommaren, vid Akademiska sjukhusets entré, på gågatan och i Gottsunda centrum.

Titeln What happens in Uppsala stays in Uppsala har blivit en viktig del av processen, och att se vilka associationer den väcker hos Uppsalabor.

– Det luktar skandal och hemlighetsmakeri, men även frihet från ansvar, sociala koder: att släppa taget och våga vara sig själv, skriver Öfakollektivet, som valde att besvara tidningens frågor tillsammans via epost.

Associationerna kring titeln ledde till fler frågor att samtala om: Var släpper du loss? Vad är att släppa loss? Vad håller du hemligt? Var kan du vara dig själv?

Dessutom hade Öfa-medlemmarna gett sig själva ett annat uppdrag när de var i Uppsala. De ville testa sina egna gränser genom att till exempel dansa med eller inför folk och över huvud taget bli fysiska med dem som de pratade med.

– När vi gjorde grejer med/för människor var det intressant att se hur samtalen efteråt blev helt annorlunda än när vi bara samtalade. Det har blivit en viktig beståndsdel i vårt projekt – om någon bjuder till så hänger folk ofta på. Det är intressant att se hur mycket människor är villiga att dela med sig.

Kan ni ge exempel på några berättelser ni fick in?

– Nej, men det har lett oss in på temat sex.

En röd tråd när kollektivet har utgått ifrån berättelserna har varit vilka mekanismer det är som gör att vi släpper loss i vissa sammanhang. Resultatet är en interaktiv föreställning som kommer att variera från gång till gång beroende på hur publiken agerar.

– Vi skapar ett tryggt och generöst rum där publiken ska känna sig delaktig i allra högsta grad. De är med i en gemenskap. Det kommer att bli en föreställning som sätter igång publikens fantasi.

Vad hoppas ni att föreställningen ska ge publiken?

– Vi vill att de ska känna sig lite kåta, glada och förvirrade.

Fakta: 

What happens in Uppsala stays in Uppsala har premiär på kulturnatten den 13 september på Uppsala stadsteater.
Fler inslag under kulturnatten hittar du här.

Mer om Öfa-kollektivet

Hösten 2004 startades Öfa som en feministisk diskussionsgrupp och har sedan dess utvecklat en konstnärlig verksamhet. Det som är specifikt för Öfa är de kollektiva arbetsprocesserna, oviljan att dela in sig i hierarkier och att följa givna beslutsprocesser.

What happens in Uppsala stays in Uppsala är en samproduktion mellan Uppsala stadsteater och Öfa-kollektivet, representerat av Amanda Apetrea, Linnéa Engström, Irma Ortega, Nadja Hjorton, Siri Hjorton Wagner, Lisen Rosell, Anna Wallgren, Katarina Winter och Caroline Åberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Boostar bortglömda blueskvinnor

Among lynx lyfter fram den bortglömda rootsmusiken med hjälp av feministiska texter och satsningen Ladies got the blues.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu