• Vilda hästar är ett politiskt poetiskt klubbperformance signerat Isabel Cruz Liljegren, Helena Sandström och Johen Rafael Tilli som framförs under Femtech.
Landets Fria

Ny festival vill inspirera fler

Femtech är en feministisk och antirasistisk festival för elektronisk musik och konst som har premiär på Svandammshallarna i Uppsala den 13 september.

– Vi tycker att det är en historisk händelse. Vad vi vet finns ingen liknande festival i Sverige, säger en av initiativtagarna Milla Leskinen.

Normkritiska Planningtorock som samarbetat med The Knife; (R)evolves konst kring erfarenheter av ras och den eklektiska venezuelanska dj:n Dgeral blir några av inslagen på Femtech.

– Uppsala är en stad där det finns mycket musik och engagerade människor men vi saknade ett feministiskt forum inom kulturen. Vi var också nyfikna på vad som skulle hända om vi kombinerade elektronisk musik, feminism och konst och hur besökarna upplever det. Vi hoppas på en synergieffekt, säger Milla Leskinen.

Arrangörerna har valt att lyfta fram feminism och antirasism som grunden för festivalen även om de egentligen har ett intersektionellt perspektiv där även frågor om till exempel sexuell läggning, könsidentitet och funktionalitet har prioriterats.

– Det som kan vara knepigt är om de som vi bokat upplever att de blivit bokade på grund av att de representerar något. Samtidigt blir män bokade för att de är män. Kvotering är kanske den enda möjliga vägen initialt när en ska bryta upp en manlig dominans som är så cementerad som den är i festivalvärlden.

Det är viktigt för arrangörerna att intersektionaliteten inte bara ska märkas i bokningarna. Bland annat säljs biljetter till solidaritetspris och i samband med festivalen anordnas också en rad workshops, till exempel en normkritisk stolsworkshop, och separatistiska workshops i dj:ande och roller derby där endast de som identifierar sig som kvinnor samt transpersoner är välkomna.

– Det är för att skapa rum där människor som annars har svårt att komma till tals ska få plats, säger Milla Leskinen.

Att Femtech äger rum just dagen före valet har visat sig bli mer betydelsefullt än arrangörerna kunde ana när de började att planera festivalen i november förra året.

– Vi är förvånade över hur sjukt rätt det här är i tiden. Festivalen behövs så mycket mer än vad vi från början hade förstått.

Ett av målen med festivalen är att alla ska känna sig välkomna på riktigt och inte bara på nåder. Ett annat är att sprida ringar på vattnet och inspirera fler att ordna sina egna arrangemang.

– Vi vill att det ska märkas att vi inte är några proffs, vi är bara människor med höga ideal, som tror på något och därför fått det att hända. Den platsen som vi kommer att befinna oss på är tillgänglig för alla oavsett kontakter eller erfarenhet och det hoppas jag att besökarna inspireras av. Det är viktigt för oss att det inte bara blir en engångs- och endagsfestival utan att någon som har varit här kanske börjar att dj:a eller ordnat ett arrangemang som den tycker saknas på dagens kulturscen.

Fakta: 

Läs mer på femtechfestival.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Boostar bortglömda blueskvinnor

Among lynx lyfter fram den bortglömda rootsmusiken med hjälp av feministiska texter och satsningen Ladies got the blues.

Landets Fria

Museet ska bli mindre vitt

Konstprojektet The white house vill bredda synen på vad som ingår i Västerbottens kulturarv och ge plats för fler berättelser.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu