Krönika


Jonna Ingvarson
Skånes Fria

Inspireras av Buffy i kampen mot mörkret

Vi kan fortsätta kämpa, fastän det skrämmer skiten ur oss. Det är lätt vad Buffy hade gjort.

Det hänger något apokalyptiskt i luften över Malmö. Det beror på fler saker än att jag och mina vänner har kollat alldeles för mycket på tv-serien Buffy the vampire slayer.

Tecknen poppar upp överallt: jordens undergång lurar runt hörnet.

Som i söndags, när himlen öppnade sig och vattnet vällde in. Stan försattes i katastroftillstånd. Allt svämmade över, vägar blev okörbara och allmänheten uppmanades att stanna inne.

När jag och mina sambor vadade runt i källaren med pannlampor var jag fullt beredd på att en skock vampyrer skulle hoppa fram ur dunklet.

Fast det var egentligen ingenting i jämförelse med mörkret på Limhamns torg en vecka tidigare. När jag precis hann rusa undan från ridande poliser som galopperade rätt in i folkmassan. Som slog, piskade och pepparsprejade människor som inte gjort annat än att protestera.

Jag ville nypa mig i armen tills det blödde, vakna från det som måste vara en mardröm om en avlägsen dystopi.

Jag har fortfarande inte vaknat upp. I mitt huvud är bilderna blurriga, svartvita och overkliga.

I Buffy the vampire slayer måste Buffy kämpa mot vampyrer, demoner och mörkrets krafter. Och trots att hon är den utvalda vill hon ibland inget hellre än att fly från det läskiga. Bara få fokusera på dejter och plugga.

Lite så vill jag göra nu. Sätta på skygglapparna. Låtsas att den 23 augusti på Limhamns torg aldrig hände.

Men hur jag än försöker kan jag inte tvätta bort minnet av blodpölen på Linnégatans asfalt. Av nazisterna som, skyddade av polisen, stod på torget och berättade för oss att om vi inte är vita, hetero och normfunktionella – då har vi inte rätt att leva.

Om apokalypsen kommer i form av en gigantisk vattenmassa eller en zombieinvasion finns det inte så mycket vi kan göra. Men när rasister, nazister och fascister väller in på valsedlar och gator kan vi vara där. Rösta demokratiskt. Blockera. Skrika högre.

Vi kan fortsätta kämpa, fastän det skrämmer skiten ur oss.

Det är lätt vad Buffy hade gjort.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu