• Matilda Sjöström och Nils Dahl i Steget som i kväll har releasefest för sitt nya album Till slut.
Göteborgs Fria

Steget slår ett slag mot mobbing

Matilda Sjöström och Nils Dahl är duon Steget. I morgon kväll, fredag, firar de släppet av sitt nya album Till slut på Pustervik. GFT fick tag i duons sångerska Matilda Sjöström för att prata om musik, mobbning och relationsterapi.

Tidigare i augusti kom första smakprovet från aktuella albumet i form av låten Bakom ryggen. Matilda Sjöström och Nils Dahl meddelade att den riktade sig till ”mobbarna och skitsnackarna”.

Matilda Sjöström som skriver texterna berättar att upprinnelsen till låten var ett sms från hennes bästa vän. Han var på krogen och överhörde ett samtal där det snackades skit om Matilda. ”Det sitter folk här och snackar skit om dig. Uppenbarligen känner de inte dig. Jag blir så trött”, stod det i sms:et.

– Jag blev väldigt ledsen då jag verkligen inte förstår att man kan sitta ett gäng och bara snacka illa om någon man inte ens pratat med. Det är så onödigt och elakt. Och detta är inget nytt. Jag har alltid varit tyken, rättfram och annorlunda. Det stör folk sig på. Så då kände jag att det var dags att skriva om det. Jag hade fått nog.

Tror du att den kan göra skillnad?

– Ja, det har jag till och med sett. Vi gjorde en skolturné och testade att köra den här låten, och man kan säga att den gick fram. Högstadiet är ju ett enda stort skitsnack som jag minns det, och kidsen blev som galna i låten. Så om någon som känner sig annorlunda och ofta får ta skit för det kan känna att den inte är ensam på grund av Bakom ryggen, då har vi gjort skillnad för den personen och det känns svinbra.

I radion har det gått att höra Matilda Sjöström i Relationsrådet i P3:s Christer. Där kunde lyssnare få svar på frågor om bland annat att göra slut och hur man ska tackla sin svartsjuka. Kan denna erfarenhet även bidragit till uppslag till Stegets texter?

– Texterna till den här skivan var klara innan jag började i relationsrådet. Relationsrådet handlade ju väldigt lite om vad vi i panelen kände och mer vad andra kände. Jag skriver alltid text rätt ur hjärtat. Men jag har fått mig många tankeställare sen jag var med i rådet. Jag ser ljusare på hur folk är.

Tidigare återfanns Matilda Sjöström och Nils Dahl i reggaedoftande banden Äkta kärlek respektive Kultiration. Stegets musik är dock något annat. En träffande formulering som skrivits om Steget är att de levererar dagboksanteckningar till popmusik.

Redan när de träffades för första gången förstod de att det kunde leda till något spännande.

– Jag längtade till något annat och frågade Nils om han ville testa att spela till material jag hade. Sen träffades vi hemma hos honom vid pianot och efter fem minuter visste vi. Det bara var helt jävla magiskt.

När de bestämt sig för att samarbeta fanns egentligen ingen direkt plan eller målsättning om hur de ville låta, berättar Sjöström.

– Jag visste att Nils var en stjärna på piano. Det var typ allt, säger Matilda med ett skratt. Det fanns inga planer på hur det skulle låta alls. Vi var så nervösa inför att göra något, vilket ledde till att vi var väldigt lyhörda tror jag. Och då kom det fram något helt eget. Det är sjukt svårt att förklara. Det lever liksom sitt egna liv på något sätt.

Releasefest i morgon kväll. Vad kan man förvänta sig?

– Alla som är med på skivan kommer stå på scenen. Fullt band, stråkar, blås och massa kör. För mig känns det som julafton och födelsedag när man var liten. Jag längtar som fan. Det kommer att vara helt jävla ljuvligt, utlovar Matilda Sjöström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Kulturen är en ickefråga”

Val 2014

I valspurten diskuteras jobb, utbildning, vård, och skatter. För den som är intresserad av kulturpolitiska frågor är det svårt att hitta politiska utspel.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu