Kajsa Persson

Fördjupning


Stadsdelsorganisering
Del 5: Solväders FC

  • För tränaren Hector Valeria handlar engagemanget i Solväders FC om mer än bara fotboll. Han vill att ungdomarna ska få en tillhörighet och trygghet genom klubben.
Göteborgs Fria

”Ungdomarna får en identitet genom klubben”

I en artikelserie i fem delar tittar GFT närmare på den bubblande lokala stadsdelsorganisering som finns i Göteborg. Femte delen handlar om fotbollsklubben Solväders FC där klubbstugan har blivit som ett andra hem. Men tränaren Hector Valeria kämpar ständigt för att kunna göra ännu mer för de unga i Biskopsgården.

Hector Valeria delar ut vatten till spelarna medan hjälptränaren försöker samla ihop fotbollarna i ett nät. De mindre barnen, som har lekt utanför planen under träningen, har sett sin chans till att få spela och börjar sparka runt med dem.

– Vi blir av med ett antal bollar varje år, säger Hector och skrattar.

Men nu är träningen slut för i kväll och det är dags att ta sig tillbaka till klubbstugan vid Klarvädersgatan. Där inne ligger färdigbredda mackor på ett stort fat och tv:n är redan på i väntan på den allsvenska match som ska spelas under kvällen. Väggarna täcks av tavlor med foton på barn och ungdomar under träningar, matcher och resor. För Hector handlar det om mer än bara fotbollen.

– Ibland kommer ungdomarna på kvällen och gör sina läxor i lugn och ro. Ibland kommer de för att äta, titta på tv eller bara umgås. Det har blivit som ett andra hem.

Två av de 16-åriga spelarna som är klara med träningen och har gått upp från planen vid Svarte mosse slår sig ner och häller upp saft. Yannick Diakite har varit med i Solväders FC sedan de startade för snart fem år sedan och har känt Hector länge.

– Man mår bra av att ha en sådan här klubb. Med allt som har hänt i Biskopsgården, behövs det en klubb som Solväders som kan ta in folk så att de känner sig trygga och vet var de ska gå.

Grover Camargo håller med. Han är inne på sitt tredje år i klubben och säger att man snabbt kommer in i laget.

– Ibland kommer man hit för att umgås i stället för att spela fotboll, man vet att kompisarna kommer hit.

Också Hector Valeria är i klubbstugan varje dag, trots att han bor på andra sidan älven. Lokalen betyder mycket på flera olika sätt. Innan förvarade Hector allt material hemma hos sig själv. Men så gick han till bostadsbolaget Poseidon för att fråga efter ett förråd, och blev visad lokalen på Klarvädersgatan.

– Men det såg för jäkligt ut då, det hade varit en tvättstuga. Vi har själva byggt upp hela klubblokalen; rivit, målat och tapetserat.

I klubblokalen finns även ett gym och Hector berättar att det används flitigt.

– Det är roligt att de sköter det bättre nu också. Men det tar tid. De sakerna som finns någonstans som inte är dina, de kan du strunta i. Men det börjar vända nu att det här faktiskt är deras.

Just att ha något att bygga en identitet kring, och som tillhör dig, tror Hector är avgörande för att känna gemenskap och tillhörighet.

– Det är viktigt att man bygger upp någonting som människor kan känna att ’Det här är mitt. Det är min klubb, mina bollar, mina västar’.

Hector önskar att de kunde göra ännu mer för ungdomarna i området, men känner att de skulle behöva mer hjälp från stadsdelen.

– Vi kan området, vi kan ungdomarna och vi vet behovet som finns. Stadsdelen skulle kunna vinna väldigt mycket på att stötta den verksamheten vi driver.

Framförallt skulle han vilja ha fler ledare som kan hjälpa till med läxor och språk. Hector tror på att jobba på bred front för att göra skillnad för ungdomarna. Han säger att utvecklingen under föreningens fem år har varit tydlig, och pekar på ett av fotografierna på väggen där några killar sitter och pratar på fotbollsplanen.

– Bara en sådan här situation, det var omöjligt innan. Att ungarna kunde sitta och planera och diskutera hur de ska göra något. Jag blir svag i knäna när jag tänker på det, det trodde man inte.

Fakta: 

Artikelserie: Stadsdelsorganisering

I en artikelserie i fem delar tittar GFT närmare på den bubblande lokala stadsdelsorganisering som finns i Göteborg.

Del 1: Stödnätet i Hammarkullen

Del 2: Majornas samverkansförening

Del 3: Pennygångens framtid

Del 4: Kortedala odlarförening

Del 5: Solväders FC

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De skapar ett nätverk av trygghet

I en artikelserie i fem delar tittar GFT närmare på den bubblande lokala stadsdelsorganisering som finns i Göteborg. Andra delen handlar om Majornas samverkansförening.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu