• Teaterhusets sommarspel Cirkus Hallonen är precis avslutat för i år. Sommarspelen har blivit en tradition och ett tillfälle för olika generationer att mötas under samma förutsättningar.
Göteborgs Fria

En teatervärld full av professionella amatörer

– Amatörteater är per definition inte dålig! Det slår Sven Benediktusson fast och han om någon borde veta. I tio år har han suttit i styrelsen för Amatörteatrarnas Riksförbund Väst och han talar om kvalitetsbegreppet inom amatörteatern.

I Göteborgsområdet finns omkring 20 amatörteatergrupper som är knutna till Amatör-teatrarnas Riksförbund, ATR, en ideell samarbetsorganisation för amatörteatergrupper. Sven Benediktusson, själv aktiv i Teater Durken och kontakt-person i ATR för västra Sverige menar att fördomar om amatörteater alltid har funnits, även hos dem som själva är aktiva. Ofta handlar det om att amatörer skulle vara mindre begåvade, att det inte handlar om teater ”på riktigt” utan att det skulle vara en ”dålig kopia av riktig teater”, som Sven Benediktusson uttrycker det. Då är det viktigt att fortsätta arbeta med att göra kvalitativ teater.

– Det finns en bild av ”glada amatörer”. En del vill inte se det för vad det är, nämligen bra teater. ”Men det var ju proffsigt gjort”, kan de säga. Vad menar de med det? säger Sven Benediktusson med eftertryck.

Amatörteater ska också ha kvalitet, tycker han och säger att ATR fyller en viktig funktion i det arbetet. Sven Benediktusson berättar att antalet medlemmar i Göteborgsområdet ökar och att amatörteatern i Västsverige är i allra högsta grad välmående.

Ett problem han dock kan se för de flesta grupperna är att nå ut till en stor publik.

– Det finns mycket spännande teater som inte uppmärksammas av media. GP skriver till exempel inte om amatörteater, en gång på 20 år har de skrivit om Teater Durken, säger Sven Benediktusson.

Ibland kan dock gränsen mellan amatörteater och professionell teater vara hårfin, säger han och menar att det bara där kan bli svårt om man måste blanda in någon sorts kvalitetsbegrepp.

– Det finns en del grupper mittemellan amatör och professionell, som de där man är anställd när man spelar men inte när man repar, då är man istället ”arbetslös”. Sedan några som numera är professionella men började som amatörgrupper.

En stor del av amatörteater är att utvecklas och utbildas. Du lär dig teaterhantverk, men även samarbete mellan människor och i många grupper är åldersspannet stort, något som är berikande, menar Sven Benediktusson.

– Det är mycket därifrån man kan ta med till sitt vanliga jobb och ha nytta av där, som att mötas mellan generationer. Det handlar om teamwork.

Fakta: 

Amatörteater

Definitionen av amatörteater är teater som inte utövas yrkesmässigt, det vill säga att utövarna inte har det som betald huvudsaklig sysselsättning.

Amatörteater har utövats länge, från bibliska iscensättningar och studentteater redan på medeltiden. Under 1800-talet började det bildas teatergrupper inom folkrörelser som nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen.

Amatörteatrarnas Riksförbund, ATR, bildades 1977. I västra regionen inom ATR finns 45 grupper varav omkring 20 i Göteborgs-området. Därutöver finns grupper som inte är anslutna till ATR.

Källa: ATR, NE

 

Läs även:

”Inte bara skådespelare utan jobbar bakom också”
Klassisk DIY-mentalitet präglar Teaterhuset i Mölndal.

”Det är resultatet som avgör vad som är bra teater”
Fröa konstnärliga teater vägrar kalla sig amatörteater.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu