• Kjell Samuelsson och Mathias Abrahamsson från Teaterhuset i Mölndal, en stor amatörteaterförening som verkar i den klassiska andan där alla åldrar arbetar tillsammans med det mesta inom teater.
Göteborgs Fria

”Inte bara skådespelare utan jobbar bakom också”

”Gör-det-själv”-mentaliteten är en viktig del av amatörteatervärlden, alla gör allt, menar Kjell Samuelsson och Mathias Abrahamsson från Teaterhuset i Mölndal.

Teaterhuset har blivit ett mecka för teaterintresserade Mölndalsbor. Här huserar omkring 150 medlemmar i ett antal olika grupper och dessutom finns en väl utvecklad barn- och ungdomsaktivitet. Varje sommar bjuder de på utomhusteater i Gunneboskogen och i dem får alla som vill vara med och spela. Alla är välkomna i föreningen även under resten av året, berättar Kjell Samuelsson och Mathias Abrahamsson, kassör respektive ordförande i föreningen.

Den inkluderande andan är en av många positiva saker med amatörteater, menar de. Dessutom tycker de om att krossa fördomar om amatörteater som någon sorts b-teater.

– Det finns en motsättning mellan amatör och proffs. Är man bra kan man visst inte vara amatör, säger Kjell Samuelsson och Mathias Abrahamsson fortsätter:

– Så fort man kallar det amatörteater finns det en bild av ett gäng misslyckade personer som sätter upp något riktigt dåligt. Men är något ”professionellt” är det genast mycket bättre. Sedan ställs föreställningarna på ända när de får se det: ”Det är ju nästan som på riktig teater!” Och så försöker man förklara vad det egentligen är, det har inget med kvalitet att göra, skillnaden är egentligen att professionella får betalt. Professionella gör det för att de ska, det behöver inte ens vara bra.

Teaterhuset har dock anställd personal, helt enkelt för att det behövs i en stor förening. Förutom en administratör på deltid har de fyra timanställda pedagoger som håller i barn- och ungdomsverksamheten. Alla övriga i föreningen gör dock allt på frivillig basis, och det är också kärnan i amatörteater. I och med barngrupperna lär sig många hur det fungerar redan i tidiga år.

– I enlighet med amatör-teatertraditionen gör man allt själv, man är inte bara skådespelare utan jobbar bakom också med exempelvis kostym och rekvisita, säger Kjell Samuelsson.

Det arbetssättet är viktigt menar de, liksom den mentala biten.

– Det låter lite klyschigt men det är faktiskt så att man växer av att hålla på med teater, säger Kjell Samuelsson.

– Ja, både att ta steget och våga och att känna att folk är här och de lyssnar på mig, det är viktiga bitar, fyller Mathias Abrahamsson i.

Fakta: 

Teaterhuset i Mölndal

Mölndals Amatörteaterförening bildades 1992 av ett antal mindre amatörteaterföreningar och 1998 flyttade de in i nuvarande Teaterhuset i Åbro industriområde.

2008 slogs de mindre föreningarna ihop till en stor, Teaterhuset, som består av ett antal mindre grupper.

Teaterhuset har barn- och ungdomsgrupper för barn från sju år.

Källa: Teaterhuset

 

Läs även:

En teatervärld full av professionella amatörer
Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet.

”Inte bara skådespelare utan jobbar bakom också”
Klassisk DIY-mentalitet präglar Teaterhuset i Mölndal.

”Det är resultatet som avgör vad som är bra teater”
Fröa konstnärliga teater vägrar kalla sig amatörteater.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

Klassträff med Martin Mutter

En klassåterträff 20 år senare. Saker kommer upp som gör att din förståelse för dina gamla vänner ändras. Artikel 3 är en föreställning om normer och hbtq-frågor.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu