• Nada Hussein vill att fler får kunskap om papperslösas situation.
  • Hafez Yusufi önskar att asylrätten blir en stor fråga i Almedalen.
  • Ali Moshtagh vill att Dublinförordningen upphör.
  • Arif Hussein menar att det måste bli lättare att söka asyl.
Landets Fria

Asylstafetten intar Almedalen

Landets Fria frågade fyra stafettdeltagare om vad de hoppas att Asylstafetten ska leda till.

Nu har Almedalsveckan dragit igång och Asylstafetten har anlänt Gotland efter en 40 mils promenad från Malmö. Syftet är att lyfta asylfrågorna bland politiker, media och organisationer på plats i Visby och synliggöra att Sveriges asylpolitik behöver förbättras. Landets Fria frågade fyra stafettdeltagare vad de hoppas att Asylstafetten ska leda till.

Nada Hussein, före detta asylsökande:

– Att fler människor får kunskap om människor som är papperslösa. Om hur svårt de har det. Att Sverige stänger förvaren och slutar att utvisa människor.

Hafez Yusufi, asylsökande:

Annons

– Jag är glad att jag får vara med här. Jag hoppas att Asylstafetten kommer att göra asylpolitiken bättre. Politikerna måste lyssna på oss. Detta ska bli en stor fråga i Almedalen.

Ali Moshtagh, asylsökande:

– Jag vill få politikerna att tänka på ett annat sätt om flyktingar. I dag är Dublinförordningen ett stort problem. Det är som en kartong som vi är tvingade att springa runt i.

Arif Hussein, asylsökande:

– Att vi ändrar Migrationsverkets sätt att arbeta. Det måste bli lättare att söka asyl. I dag tror inte Migrationsverket på vad asylsökande säger. Politiken måste bli mer mänsklig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En dag med Asylstafetten

Landets Fria hängde med Asylstafetten på en tre mils promenad mellan Fagerhult och Högsby i de småländska skogarna.

Landets Fria

Asylstafetten laddar om igen

Strålkastarljus. Tidningsblänkare över hela landet. Och målgång. Initiativtagaren till Asylstafetten Ali Ahmadi är nöjd.

Skånes Fria

Avvisade egyptier får inte återvända

De egyptiska medborgarna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery beviljas inte uppehållstillstånd i Sverige. Det beslutet fattade regeringen i torsdags, rapporterar SR Ekot.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu