• Asylstafetten påbörjade vandringen mot Almedalen genom Malmös gator.
Skånes Fria

Här tar Asylstafetten sikte på toppolitikerna

I veckan vandrade mellan 45 och 200 asylaktivister från ort till ort i Skåne – och bröt länsgränsen mot Småland. En aktion med mål att ställa politikerna i Almedalen till svars, enligt Alireza Ahmadi, kommunikatör för Asylstafetten.

– De måste förstå och känna sitt ansvar. Asyl handlar om människors liv, det är ingen liten sak. I dag är det som ett lotteri vem som får stanna, säger Alireza Ahmadi.

Det var i söndags som startskottet gick för årets omgång av Asylstafetten i Malmö. På 19 dagar ska frivilliga vandra 40 mil till Almedalen, för att på så sätt uppmärksamma asylfrågor, och göra det möjligt för politiker att träffa personerna som påverkas av deras beslut.

– Det finns inga legala vägar in i Europa, det är livsfarligt, man utnyttjas av smugglare och asylprocessen är en komplicerad och orimlig process. Politikerna måste svara på våra frågor den här gången. Inte bara skicka runt oss och säga att det är riksdagens eller EU:s beslut, säger Alireza Ahmadi.

På vägen till Gotland kommer det att finnas gott om pauser, och möjligheter för intresserade att följa med – antingen i en timme, en dag, eller kanske hela vägen fram till målet.

När dag två anländer, och staden heter Lund, promenerar glada och energiska deltagare från sin sovplats i en kyrka till Stortorget, där samlingen före avgång ska hållas.

I nästan samtliga händer har de flaggor och skyltar. Det är som valfri engagerad demonstration, fast gladare, och envisare. För den kommer att färdas långt.

Haroon Natan kommer från Stockholm, och åkte ner till Malmö för att kunna vandra hela vägen. Förra året vandrade han en bit, men i år vill han gå från start till mål, samtidigt som han gör en dokumentär om aktionen.

– Det är något som man kan se på sedan, när man blir äldre. Att vi har haft en sådan här situation i Sverige, säger han.

Under natten har vandrarna sovit i en kyrka, och de kommer att ha tak över huvudet nästan hela vägen till Almedalen. Ändå var det kallt under natten, och lite svårt att sova, säger Haroon Natan.

– Men det känns viktigt och bra att göra det här. Det finns en stor gemenskap i gruppen. Och det finns människor som inte får lov att gå i skolan, att utbilda sig. Därför är det här en så viktig sak att göra.

Medan stafettdeltagarna väntar på att få gå, passerar skrikande nyblivna studenter med tutor och musik. Haroon Natan går vidare och fotograferar folksamlingen på torget, som nu har börjat sjunga.

Bris Svanberg sitter på en bänk med en barnvagn bredvid sig. Hon deltar i stafetten tillsammans med sin dotter och sitt barnbarn och går så långt de orkar, säger hon.

– Dels gör jag det för att jag gillar att promenera, och dels för att det är för en så bra sak. Vi kan inte hålla på med gränser på det sättet som vi gör, säger hon medan den sjungande folksamlingen på torget börjar röra på sig, i riktning mot Eslöv och Almedalen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

En dag med Asylstafetten

Landets Fria hängde med Asylstafetten på en tre mils promenad mellan Fagerhult och Högsby i de småländska skogarna.

Landets Fria

© 2025 Fria.Nu