Martin Holmquist

Fördjupning


EU-valet

  • ”Jag tror att politisk feminism är här för att stanna. Vi står inför en lång och svår väg, men kommer att fortsätta kämpa”, säger Juana María Santana (iF).
Fria Tidningen

”Folk är missnöjda med de etablerade partierna”

Tröskeln för småpartier i Spanien är relativt låg och Iniciativa feminista hoppas kunna använda spanjorernas missnöje med de etablerade partierna som språngbräda in i EU-parlamentet.

Inspirerade av FI bildades iF inför förra EU-valet. Partiets viceordförande och förstanamn i årets EU-val, Juana María Santana, hoppas att iF kan mångdubbla stödet från 2009 då de fick cirka 11 000 röster. För att få en av Spaniens 50 platser i parlamentet krävs omkring 300 000 röster.

– Det som talar för oss är att folk är missnöjda med de etablerade partiernas politik som har lett till den nuvarande ekonomiska och sociala krisen, säger Juana María Santana.

Hon menar att kvinnor drabbas hårdast av krisen, vilket även har lett till en enad feministisk rörelse. Ur den landsomfattande proteströrelsen 15M har frasen ”antingen är revolutionen feministisk, eller så är den inte alls” uppstått.

– Jag tror att politisk feminism är här för att stanna. Vi står inför en lång och svår väg, men kommer att fortsätta kämpa.

Att konkurrera med de stora partierna är ingen lätt match.

– Vi har ett enormt underläge när det gäller resurser och möjligheter att nå ut till medborgarna eftersom vi osynliggörs av medierna.

Juana María Santana menar också att det finns en utbredd antifeminism i Spanien och en allmän missuppfattning om vad en feministisk politik innebär.

– Det är ett sätt att bedriva en politik som är mer rättvis och jämlik och som är närmare folks verkliga behov. Det handlar inte bara om kön, vår politik bygger på att jämlikhet och mångfald är en kraftfull motor för samhällsutveckling.

Om hon kommer in i EU-parlamentet vill hon driva frågan om en gemensam lagstiftning mot könsrelaterat våld och införandet av en särskild EU-åklagare med fokus på våldsbrott mot kvinnor.

– Jag vill även verka för att förmänskliga den europeiska ekonomiska politiken. Istället för att rädda banker borde vi rädda människor. Vi behöver ett hållbart Europa där frågor som utbildning, sysselsättning, hälsa och boende prioriteras före marknadens krav.

Fakta: 

Iniciativa feminista

Bildades: 2008

Resultat, nationella val: Har ej ställt upp.

EU-val: 2009: 0,06 %

Valsystem:
Krävs antingen 15 000 namnunderskrifter eller stöd av 50 förtroendevalda.
IF har i år fått stöd av 80 förtroendevalda.
Spanien har 50 platser i EU-parlamentet, spärr 2 %.

Läs också:

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu