Samhörighet läker såren
När amatörteatergruppen Ariadne i Lund för första gången sätter upp en egenskriven produktion är det med en föreställning om förlust, sårbarhet och att våga mötas och älska varandra.
Trots allt – en pjäs om sårbarhetens goda krafter kretsar kring sex människor och så en som har försvunnit, ryckts bort plötsligt. De som blir kvar, föräldrar och vänner, reagerar med ångest, främlingsskap och tvivel. De fastnar i tillvaron.
– En traumatisk händelse gör att man tappar kontrollen och föreställningen handlar om hur människor förhåller sig till den kontrollförlusten på olika sätt och hittar sätt att gå vidare, säger Patric Larsson som har skrivit merparten av föreställningen.
I centrum av handlingen står Kaki, en figur som dyker upp i alla möjliga situationer och vägleder människorna, om än ofta på märkliga och dråpliga sätt.
– Kaki är inte en gud, men går att likna vid någon sorts väsen. En figur som sätter igång ett skeende. Dessa karaktärer är vanliga inom dramaturgin och kallas för tricksters. Ett exempel är Puck i En midsommarnattsdröm, säger Mia Wiman.
De frågor som lyfts upp i föreställningen, hur människor kan resa sig ur främlingskap och alienation efter en traumatisk händelse och nå samhörighet och harmoni, tror ensemblen är något som är viktigt att diskutera även i samhället i stort.
– Först när vi vågar visa oss sårbara och öppna upp oss mot varandra så kan vi skapa gemenskap och älska varandra, säger Patric Larsson.
I en tid då det har blivit en folkhälsosjukdom att må dåligt är det extra viktigt att våga prata om de bakomliggande orsakerna till den psykiska ohälsan, menar Märta Ahrenstedt.
– Vi visar hur relationer kan köra fast när människor inte lyckas nå fram till varandra och visa hur de mår, säger hon.
Teater Ariadne har funnits sedan 2009, då Mia Wiman bildade gruppen under en resa till Kreta. I dag är den en av Lunds mest aktiva amatörteatergrupper, och har medlemmar i åldrarna 22–54 år. Gemensamt har de att de älskar att spela teater.
– Magin i teater är att en föreställning aldrig går att återskapa precis likadant som du gjorde det första gången. Det är väldigt mycket här och nu som gäller, säger Niklas Brorup.
Föreställningen spelas på Lilla Teaterns scen, som sedan en tid tillbaka huserar i kulturhuset Stenkrossen. Den ordinarie lokalen på Stortorget såldes av kommunen för att ge plats till det nya kommunhuset Kristallen, där tjänstemännen ska börja flytta in i maj. Lilla Teatern har avtal med Stenkrossen året ut, därefter är det oklart var de kommer att hamna.
– Det finns ett stort behov av bra lokaler för småskalig kulturverksamhet i Lund, men det är inget som prioriteras av politikerna. Att de satsar många miljoner på Kristallen samtidigt som vi blir hänvisade till Stenkrossen säger ganska mycket, menar Mia Wiman.
Trots allt – en pjäs om sårbarhetens goda krafter har premiär 2 maj, kl 19.30 och spelas därefter 3 maj, kl 18, 4 maj kl 16, och 13 maj kl 19.30 på Lilla Teatern, Stenkrossen, Kastanjegatan 13, Lund.