Recension


Teater
Ett uppror! The transgender version
Text och regi: Aleksa Lundberg
I rollerna: Stefan Skärlund, Anna-Karin Håkansson, Victor von Schirach, Alexander Ohakas
Var: Unga Tur på Teater Tre
När: Spelas tom 28 april

Stockholms Fria

Iscensatt manifestation för transpersoner

Unga Turs nya uppsättning sätter strålkastarljuset på transpersoners utsatta situation.

Ett uppror! The transgender version som spelas på Teater Tre under april månad kan inte betraktas som en vanlig teaterföreställning. Snarast kan man se stycket som en iscensatt manifestation som uppmärksammar transpersoners utsatta situation, en grupp som är marginaliserade i ”normsamhället.” Ursprungligen hade Aleksa Lundberg tänkt göra en version av Jean Genets Jungfruleken, men konceptet ändrades under produktionens gång.

Den här uppsättningen uppmärksammar transpersoners situation på ett ovanligt och utmanande sätt. Aktörerna överskrider gränser för att understryka allvaret och ifrågasätta rådande normer. Exempel på en situation som gestaltas är när en heterokille träffar en ”transkvinna” i offentligheten. Reaktioner och resonemang lyfts fram på scenen på ett sätt som illustrerar omgivningens tankar på ett målande sätt.

Istället för traditionell teater har scenen här använts som ett verktyg för att föra fram och sätta strålkastarljuset på ett angeläget budskap. Teatern har blivit en sorts dramadokumentär. Skildringarna utgår från de agerandes egna erfarenheter, vilket gör att uppsättningen blir extra brännande. Det krävs onekligen mod och styrka för att föra fram egna erfarenheter offentligt. Skådespelarna blottar denna grupp människors utsatthet närgånget och starkt.

Möjligen tenderar vissa anföranden mellan scenerna att bli lite långdragna. Kanske hade det varit bättre att låta skeendet på scenen tala helt för sig själv. Budskapet hade ändå varit tillräckligt tydligt.

Det är samtidigt viktigt att teatern, som i det här fallet, kämpar för marginaliserade grupper. Kanske kan den här föreställningen också vara en signal för att visa att kultur inte bara är underhållning, utan ett redskap att påverka hela samhället. Förhoppningsvis kommer det här ”scenexperimentet” att leda till en ökad debatt om transpersoners situation och förändra attityder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Fria.Nu