• Romer i Sverige har haft det mycket svårt. Under lång tid bodde de i tält och enkla hus. Romerna hade inte samma rättigheter som andra människor i Sverige. Bilden är från 1943. Den är tagen i Gubbängen. Det är en förort söder om Stockholm.
  • Regeringen ordnade en ceremoni när de berättade om vitboken. De bjöd in 250 personer. Här skakar kronprinsessan Victoria hand med Singoalla Millon. Till vänster sitter Erik Ullenhag, som är integrationsminister. Till höger sitter Rosa Taikon. Singoalla Millon och Rosa Taikon har kämpat mycket för att romer ska få det bättre.
Nyhetstidningen

Regeringen erkänner att romer har behandlats mycket dåligt i Sverige

Romer har behandlats dåligt i Sverige. Det skriver regeringen i en ny bok. I boken står det hur romer har behandlats i Sverige under 1900-talet.

Romer i Sverige har haft det mycket svårt. Fram till 1950-talet fick romska barn inte gå i skolan. På den här tiden bodde de flesta romer i tält.

Mikael Demeter Taikon är rom. Han föddes i ett tält i Norrbotten.

– Jag skulle ha haft två tvillingsystrar men de frös ihjäl i tältet, säger han i boken.

Hans systrar blev bara ett par månader gamla.

De har berättat om sina liv

Det var regeringen som bestämde att man skulle skriva boken. Syftet med boken är att få en större förståelse för hur romer har behandlats och deras situation i dag.

I boken har flera romer berättat om sina liv. Många berättar att de blev orättvist behandlade.

De som skrev boken har också tittat i gamla papper från olika myndigheter. I dem finns det bevis för att romerna har behandlats mycket illa.

I polisens papper från början av 1900-talet står det att romer är fula. Det står också att det inte går att lita på romer. Polisen skriver också att romer inte borde få finnas.

Ett slags ursäkt

Erik Ullenhag är folkpartist och integrationsminister. Han sitter i regeringen. Han beskriver boken som en typ av ursäkt.

Men Soraya Post tycker inte att det räcker med en bok. Hon tycker att det viktigaste är att regeringen gör det bättre för romer i Sverige.

Soraya Post är själv rom. Hennes mamma fick inte föda sitt tredje barn. Hon tvingades göra en abort. Mamman tvingades också göra en annan operation. Den gjorde så att hon inte kunde få fler barn.

Många romska kvinnor har varit med om samma sak. Det kunde hända fram till mitten av 1970-talet.

Romer behandlas fortfarande orättvist

Än i dag händer det att romer på olika sätt behandlas orättvist. Diana Nyman är ordförande för Romska rådet i Göteborg. Förra veckan var hon i Stockholm. Hon skulle berätta för regeringen att romer fortfarande behandlas orättvist i Sverige.

I Stockholm bodde hon på ett fint hotell. Hotellet heter Sheraton. När hon skulle äta frukost på hotellet kom en kvinna fram till henne. Kvinnan arbetade på hotellet. Hon undrade om Diana bodde på hotellet. Diana Nyman visade sitt rumskort. Ändå fick hon inte äta frukost med de andra på hotellet. Hon fick äta frukost i hotellets lobby.

Inte förvånad men ledsen

Diana Nyman blev inte förvånad över det som hände. Hon är van vid att romer behandlas orättvist. Men hon blev väldigt ledsen.

– Jag fick väldigt ont i magen, säger hon till tidningen Metro.

Fakta: 

Romers historia och språk

• Romer kommer från början från Indien.

• I början av 1000-talet lämnade de Indien.

• Romer finns i dag över hela världen.

• De första romerna kom till Europa på 1300-talet.

• På 1500-talet kom de första romerna till Sverige.

• I dag finns det cirka 50 000 romer i Sverige.

• Romernas språk kallas för romani chib.

• Andra namn för samma språk är romani, romanes och romska.

• Språket är släkt med det gamla indiska språket sanskrit.

• Språket är i dag ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk.

Ordlista

abort = en operation där man tar bort ett foster ur magen på en kvinna

bevis = något som visar att något är sant

lobby = en stor hall till exempel i ett hotell

myndigheter = en del av staten som har makt, till exempel polisen

rumskort här: ett kort som visar att man bor i ett rum på hotellet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu