Kommentar: Vänstern håller fronten mot krig | Fria.Nu
  • Vänsterledaren Ilja Ponomarjov talar under ett möte i Moskva 2013.
Fria Tidningen

Kommentar: Vänstern håller fronten mot krig

Från Karl Liebknecht 1914 till Ilja Ponomarjov i dag. Det är socialisterna som säger nej till krig, skriver Per Leander.

För hundra år sedan, när den tyska riksdagen röstade om krigskrediter till det som skulle bli första världskriget, var socialisten Karl Liebknecht den enda som ställde sig upp, sa ifrån och röstade nej till kriget. Nu, 2014, när den ryska duman röstade för att stödja president Putins annektering av Krim, var den enda av dumans 450 ledamöter som röstade emot också en socialist, den 38-årige Ilja Ponomarjov.

Ilja Ponomarjov är en av ledarna för Vänsterfronten, men officiellt är han invald i duman för partiet Rättvisa Ryssland, som till skillnad från Vänsterfronten har fått Kremls godkännande att ställa upp i val. Medan de andra 449 ledamöterna i duman blint röstade enligt Putins vilja, förkunnade Ponomarjov att han visserligen respekterar Krimbefolkningens önskan att ansluta sig till den Ryska federationen, men att han med gott samvete inte kunde bidra till Putins allt mer totalitära imperiebygge.

Vänsterfronten var under demokratirörelsen 2011–2012 en av de drivande krafterna i oppositionen, och Frontens ledare Sergej Udaltsov sitter sedan februari 2013 i husarrest. Just nu pågår rättegången mot honom för hans roll i proteströrelsen mot Putin och Sergej Udaltsov riskerar över tio års fängelse. En annan av partiets ledare, Aleksej Sachnin, lever sedan juni förra året som politisk flykting i Sverige för att slippa samma långa fängelsestraff.

Kanske är det bara en tidsfråga innan också Ilja Ponomarjov nu blir fängslad. Som Karl Liebknecht blev för sitt krigsmotstånd 1914.

Annons

Rekommenderade artiklar

Växjö får feministfestival

8 mars

Femstival på Det fria ordets hus i juni har fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu