Birger Schlaug

Inledare


Birger Schlaug
  • Ryskt jaktflyg – redo att anfalla Sverige?
Fria Tidningen

Vi köper inte Nato-propagandan, SvD!

Delar av rapporteringen kring hotet från Ryssland tycks ha Russia Today som förebild, skriver Birger Schlaug.

Svenska Dagbladet har under en längre tid bedrivit hetspropaganda i syfte att öka det militära försvaret och driva in Sverige i Nato. Två ledamöter i Krigsvetenskapsakademien har varit drivande under flera år. Claes Arvidsson har skrivit ledare. Mikael Holmström nyhetsartiklar och analyser. Att de varit engagerade i Krigsvetenskapsakademien har varit något SvD under många år mörkat.

Ryssland utgör ett tacksamt verktyg i SvD:s kampanj. Det räcker dock inte för SvD att peka på Rysslands bristande demokratiska trovärdighet och Putins bristande konsekvens när det gäller synen på folkrätt. Istället målar man upp militära hotbilder på klassiskt propagandistisk manér. Gotland hotas. Sverige hotas.

Ibland kan man tro att SvD har Russia Today som retorisk förebild.

Excessen tog rejäl fart när SvD på förstasidan för ett knappt år sedan hade en stor fejkad bild på ryskt militärplan som flög över Sverige – kombinerat med krigsrubriker och ett textflöde om hur Putin ”attackerar” Sverige och även planerade framtida bombanfall.

Det blev ganska lyckat. De flesta medier hakade på. Det gick så långt att till och med Carl Bildt kände sig tvingad att påpeka att det hade rört sig om vanliga flygövningar över internationellt vatten.

Nu var förstås inte detta något som stoppade SvD:s kampanjande. Plötsligt meddelades i storstilad form att ett ryskt signalspaningsplan rört sig mellan Öland och Gotland. Att det också då handlade om internationellt luftrum var inte något som passade in i rubrikflödet. Lika lite som att Sverige signalspanar, i internationellt luftrum, utanför Kaliningrad..

Den 16 maj förra året, efter SvD:s kampanjande, avslöjar tidningen sig själv genom rubriken ”Svenska folket har mjuknat i Natofrågan”. Nio procent fler än före kampanjen ansåg att Sverige borde söka medlemskap i Nato. De hade mjuknat.

Ordvalet känns som hämtat från Russia Today.

Det finns mycket att vara djupt kritisk till när det gäller Putin och rysk politik. Såväl inrikes- som utrikespolitik. Men för SvD räcker inte det som är. Man tycks ha en agenda där sådant inte räcker till. Man drar sig inte ens för att gång på gång dra sin favoritberättelse om hur Ryssland angrep Georgien 2008 i slaget om Sydossetien. Kan Ryssland bära sig åt på det sättet kan man ju lika gärna kasta sig över Sverige.

Att till och med EU slagit fast att det var Georgien, som på order av president Mikheil Saakashvili, angrep Sydossetien är ingenting Claes Arvidsson och Mikael Holmström gärna vill låtsas om. Det passar inte in i bilden, det passar inte in i kampanjen för att få ”folk att mjukna” inför ett Ryssland som hotar att inta Gotland och bomba Sverige.

Var och en som följer rysk politik vet att det finns fyra länder som ingår i den ryska intressesfären – såväl ekonomiskt som politiskt. Länderna är Ukraina, Vitryssland, Georgien och Kazakstan. Detta är nog så problematiskt.

I en tid när Nato flyttar nu stegvis fram sina positioner är det dock värt att notera att Nato-baser i dessa länder skulle uppfattas lika förfärande för Moskva som en rysk bas i Kanada eller Mexiko skulle göra i Washington.

Ändå driver SvD idén om Natos framflyttade positioner. Det är som om man längtar efter konflikter, som om de SvD-journalister som är medlemmar i Krigsvetenskapsakademien måste få utlopp för sina militaristiska intressen. Det är den typen av journalistik som världen över bidrar till krig.

Under konflikten i Krim har man kunnat få intryck av att SvD egentligen hoppats att ryssarna med full kraft invaderat hela Ukraina med blodspillan som bra bildmaterial.

Då skulle det som tycks vara SvD:s våta dröm gå i uppfyllelse: retoriken i syfte att få in Sverige i Nato skulle nå oanade höjder och svajiga politiker skulle lägga på ett antal miljarder till den svenska militära försvarsbudgeten. Allt medan folket mjuknar…

Men SvD:s hetskampanj tycks trots allt vara misslyckad i ett avseende. Häromdagen visade nämligen en opinionsundersökning att folket inte mjuknat. Allt färre säger ja till Nato. Sorry, SvD! Hut går hem!

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu