• Matilda Edvardsson från Grön ungdom var först upp i talarstolen.
  • Kärnkraftens lämningar problematiserades i satirföreställningen Det optimala slutförvaret.
Landets Fria

Värmländsk manifestation tre år efter Fukushima

Under en kylslagen men solig lördag, samlades Värmland mot kärnkraft och andra organisationer i Karlstad, för att manifestera under parollen ”Kärnkraften: Dyr, farlig och onödig”.

Tre år efter kärnkraftsolyckan i Fukushima arrangerades en manifestation, där det bjöds på satir, musikunderhållning samt tal från flera partier och ungdomsförbund.

– Vi vill tacka er som stått upp för oss, för att vi skulle få leva ett liv fritt från kärnkraft. Men löftet efter en väldigt jämn folkomröstning var att de barn som i dag går i förskola skulle få leva i ett samhälle fritt från kärnkraft. Det löftet bröts, sade den inledande talaren Matilda Edvardsson, från Grön ungdom.

Det brutna löftet från makthavarna efter resultatet i folkomröstningen om kärnkraft 1980 var också något som kritiserades av Ingrid Ranke, för Värmland mot kärnkraft, i samband med att Centerpartiets Daniel Bäckström klev upp i talarstolen.

Bäckström lockade inte fram någon större entusiasm från åhörarna, då han drog en lans för Centerpartiets energipolitiska överenskommelse inom regeringen. Den har enligt honom resulterat i att kärnkraftsindustrin, nu mer än tidigare, fått bära sina egna omkostnader. Han påpekade också att regeringens politik lett fram till omfattande investeringar i förnyelsebar energi.

Miljöpartiets värmländske riksdagsledamot Stina Bergström var dock starkt kritisk till regeringens miljöpolitik.

– Kärnkraften är farlig från vaggan till graven. Den sanningen tål att upprepas. Istället för att subventionera kärnkraften borde regeringen gynna solenergin. Solenergi som på grund av regeringens politik har svårt att växa i Sverige, menade Stina Bergström.

Talade gjorde även Jonas Gunnarsson från Socialdemokrater för tro och solidaritet, samt Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Kent Persson. Torgmötet avslutades med satirföreställningen Det absolut optimala slutförvaret.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Chaufför efterlyser facklig organisering

Petri Myllykoski är busschaufför och fackligt aktiv. Han menar att det behövs ett fackligt ställningstagande för att anställda inom buss och flygtrafiken ska kunna organisera sig mot tvångsutvisningar.

Fria Tidningen

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Fria.Nu