• Under tisdagen startade domstolsförhandlingarna som ska ge besked om skogen ska räddas eller bli ett kalkbrott. Utanför domstolen i Visby samlades demonstranter.
Fria Tidningen

Hård kamp för Ojnareskogen i miljödomstolen

Förhandlingarna kring den hotade Ojnareskogen på Gotland är åter igång. Urbergsgruppen har lyckats samla ihop en kvarts miljon kronor för att täcka advokatkostnader.

Ojnareskogen blev riksbekant sommaren 2012 då personer från Fältbiologerna byggde upp ett läger och tillsammans med lokalbefolkning och andra intresserade stoppade avverkningen av den unika skogen. Högsta Domstolen valde att ta upp ärendet sommaren 2013 och skickade då tillbaka ärendet till Mark- och miljödomstolen.

Under tisdagen startade domstolsförhandlingarna som ska ge besked om skogen ska räddas eller bli ett kalkbrott. Förhandlingarna pågår under fyra dagar och dom väntas komma i maj.

En stor samling människor och organisationer, däribland Fältbiologerna och Urbergsgruppen, står bakom uppropet för att bevara Ojnareskogen. Under gårdagen arrangerades demonstrationer till stöd för den hotade skogen i fem städer: Umeå, Uppsala, Stockholm, Visby och Göteborg.

– Ojnareskogen är den största och viktigaste miljötvisten i Sverige på flera decennier. Om det inte går att skydda Ojnareskogen med dess världsunika natur så är ingen natur i Sverige skyddad med nuvarande lagstiftning. Det är därför engagemanget för Ojnareskogen är så stort och brett, säger Leo Rudberg från Fältbiologerna, som arrangerar demonstrationen i Stockholm.

Oavsett hur det går i förhandlingen i Mark- och miljödomstolen kommer ärendet med stor sannolikhet att överklagas till mark- och miljööverdomstolen och därefter vidare till Högsta domstolen, säger båda parter.

– Vi är hoppfulla, vi tror på vår sak. Vi är också medvetna om att domen kommer att överklagas av någon part i målet så processen kommer säkert pågå i upp till två år, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.

Urbergsgruppen har lyckats samla ihop 250 000 kronor genom en facebook-insamling för att kontraktera Johan Öberg, advokat, till veckans förhandlingar.

– Johan Öberg har varit med i processen sedan 2008 och är den jurist i Sverige som kan ärendet bäst. Vi är jätteglada att vi lyckats få ihop pengar för att kunna anlita honom, säger Lisa Wanneby, Urbergsgruppen.

Fakta: 

Demos runtom i landet för
Ojnareskogen 11/3:

Stockholm Medborgarplatsen kl 17.00Uppsala, Stora torget 17.00

Göteborg, Järntorget 17.00

Umeå, Rådhustorget 16.00

Visby: utanför församlingslokalen med start kl 08.15 på morgonen, demos från och till under hela dagen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu