Kristian Borg

Krönika


Kristian Borg
Fria Tidningen

Snillrik kupp mot krigsmakten

Den svenska vapenexportens hjärta har utsatts för en smart aktion som visar på mediernas brister inför maktens nakenhet, skriver Kristian Borg.

Du har säkert hört talas om The Yes Men. I maktens kläder och språk utger de sig för att vara representanter för olika storföretag. Jude Finisterra (eller Jacques Servin som han egentligen heter) ”erkände” till exempel i en tv-intervju 2004 Dow Chemicals ansvar för Bhopal-katastrofen 1984 och lovade att gottgöra offren. Aktiekursen hann rasa ett tag innan upptåget avslöjades.

Nu finns en svensk version av gruppen och den har just genomfört sin första aktion. På onsdag morgon får Tidningarnas Telegrambyrå ett pressmeddelande från vad som ser ut att vara Inspektionen för strategiska produkter. En grupp fredsaktivister har tagit sig in i ISP:s lokaler och sedan avhysts med polisens hjälp, står det. ISP ser allvarligt på det inträffade, då målet varit ”att röja sekretessen i ärenden innefattande Saudiarabien och Bahrain”. Tonen är allvarlig: ”ISP kan i nuläget inte garantera att den sekretessen är obruten”.

TT ringer ISP, eller rättare sagt numret på pressmeddelandet. Händelsen bekräftas av "generaldirektör Christer Ahlström", en av Yes-männen. TT dubbelkollar med polisen. Även där bekräftas saken, för det är inte själva aktionen som är påhittad. Bara pressmeddelandet, hemsidan och generaldirektörens nummer.

Sex personer från Ofog, Kvinnor för fred och Kristna fredsrörelsen går alltså in på ISP med det uttalade syftet att dokumentera vapenhandeln till Saudiarabien och Bahrain. De hinner inte särskilt långt. Men det gör inget eftersom det falska pressmeddelandet får så stort genomslag. TT-nyheten återpubliceras i landets alla tidningar.

Utan bluffen hade aktionen aldrig uppmärksammats på riksnivå. Medier ser sällan ett nyhetsvärde i politiska aktioner. Det är talande i den här historien att ingen ringer till fredsaktivisterna för en intervju, trots att även de skickar ut ett pressmeddelande. Ingen utom en journaliststuderande, som får hela historien serverad och kan göra ett exklusivt reportage med upptågsmakarna.

När en myndighetsperson eller politiker uttalar sig antas allmänintresset vara stort. Det är nästan så att nyhetsvärdet sitter i kavajen.

Det är just den aspekten Yes Men tar fasta på. Genom att vara välklädda och uppträda professionellt tas dessa samtida gycklare för maktens utsända. ”Det var en trovärdig person som svarade och vi trodde att det var den personen”, säger Magnus Persson, nyhetschef på TT, till SVT om intervjun med ”generaldirektören”.

Syftet med aktionen var att uppmärksamma den svenska vapenexporten. Svenska vapen används i krig varje dag, men vi låtsas inte om det. Det finns en viktig orsak till tystnaden. Den stavas 12 miljarder, summan som Sverige sålde vapen för i fjol.

Den här sortens upptåg är en vitamininjektion för alla rättviseaktivister. Vapenexporten kommer visserligen inte börja toppa den mediala agendan på grund av en smart bluff. Men kanske inspirerar aktionen till fler spratt. För sanningens skull.

Fakta: 

Läs hela historien på http://www.inspektionforstrategiskaprodukter.se. Inspiration till fler aktioner finns i filmerna The Yes Men (2003) och The Yes Men fix the world (2009).

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu