Sara Hasbar

Fördjupning


Sara Hasbar
  • Aida Parkkinen läser upp sin text för de andra tjejerna. Hennes text handlar om hur det kan vara att leva som muslim i Sverige.
  • "Jag är bra", skriker Rebecca Forsberg. Tjejerna skriker efter henne. De tränar på att använda sina röster på olika sätt.
  • "Vilket är mitt land? Där jag är född? Eller där jag vill ha en framtid"? Faduma Hussein läser upp sin text.
  • Anna Jakobsson och Moa Nilsson övar på mörka och ljusa röster.
  • Helmi Tolonen, Faduma Hussein, Aida Parkkinen och de andra tjejerna skakar loss. De ska snart börja träna sina röster.
  • Moa Nilsson och Helmi Tolonen skriver på sina texter.
  • Johanna Tysk är med i Streetgäris styrelse.
  • Hanna Borglund, i mitten, läser upp sin text. Johanna Tysk och Rebecca Forsberg lyssnar.
Nyhetstidningen

Streetgäris ger kvinnor styrka och inspiration

– Att komma hit är som att äta en saftig måltid. Man äter energi, säger Aida Parkkinen.

Det är söndag eftermiddag. Åtta tjejer träffas i Husby bibliotek för att öva på Spoken word. Spoken word är en form av poesi som man läser upp inför en publik. Man kan till exempel tala, rimma och sjunga texterna.

– Här på Spoken word kan vi prata om vår längtan. Vi kan prata om vad vi vill, säger Rebecca Forsberg.

En blandning av poesi, filosofi och teater

Rebecca Forsberg kommer från Ratsteatern. Det var hennes idé att starta en workshop i Spoken word tillsammans med Streetgäris.

– Vi gillade idén direkt. Jag tror att Spoken word är en form av skapande som många gillar. Det är en blandning av poesi, filosofi och teater. Det kan också vara rytm och rap, säger Hanna Borglund. Hon är med i Streetgäris styrelse.

Nej! Jag är mer än så

Workshopen börjar med att Rebecca Forsberg leder en övning i att använda rösten. Tjejerna får skratta och skrika, göra sina röster mörkare och ljusare. Efter det ska alla skriva en text och läsa upp den inför gruppen. Dagens tema handlar om att säga nej.

– Nej! jag är inte dina tolkningar av mig! Jag är mer än så. Det finns många karaktärer inom mig.

Johanna Tysk läser upp sin text. Den är en av många fina texter som tjejerna läser upp inför en uppmuntrande publik. Det är mycket skratt. Och mycket allvar.

Det känns förtryckande

Efteråt läser Aida Parkkinen upp en text som hon redan hade skrivit hemma. Hon fick idén efter förra veckans workshop. Hon står upp och berättar med mycket känsla. Hon berättar hur det kan vara att kliva på tunnelbanan med slöja. Vad folk har sagt till henne.

– Din jävla muslimterroristjävel! Det gör ont. Det känns förtryckande. Ingen annan på tunnelbanan säger något. Sedan kommer du hem. Du sätter på tv:n. Där är det en debatt. Där pratar de om ifall du ska ha samma rättigheter som andra människor.

Systrar stöttar varandra

Aida Parkkinen och Faduma Hussein gick med i Streetgäris för några veckor sedan. Jag frågar varför de har kommit till Spoken word.

– Det fyller ett behov som jag har saknat. Det har inte funnits något sådant här förut, säger Aida Parkkinen.

Faduma Hussein nickar.

– Det är lätt att prata om sina känslor här. Och jag tycker att vi systrar ska stötta varandra, säger hon.

Bra att vara olika

Nätverket Streetgäris bildades på kvinnodagen den 8 mars förra året. Det bildades i Husby, men är till för alla kvinnor. Tanken är att kvinnor ska stötta varandra på alla plan i livet.

– Streetgäris startades eftersom det fanns ett behov av en gemenskap för kvinnor. Vi vill mötas och lyfta varandra. Och en viktig regel är att vi tycker att det är bra att vara olika. Vi har alla olika sätt att se på världen och är bra på olika saker. Här ska alla få stöd i det som de själva brinner för. Ingen blir dömd, säger Johanna Tysk. Hon är med i styrelsen.

Viktigt att få vara sig själv

Tjejerna tycker alla att Streetgäris har betytt mycket för dem.

– För mig är det viktigt att få vara en del av något större, men ändå få vara mig själv. I många grupper måste man ändra på sig för att passa in. Men här kan jag visa mer och mer av mig själv. Och ni är fortfarande kvar! säger Johanna Tysk.

Hanna Borglund säger att man blir starkare i grupp. Gruppen har gett henne kraft och kompetens. Och systrar som stöttar.

Känner sig stark igen

Faduma Hussein berättar att hon har varit trött den senaste tiden. Inte haft kraft att tänka på sitt mål, som är att bli regissör.

– Men att vara här har gett mig energi. Jag känner mig stark igen, säger hon.

– Åh! Jag blir så lycklig i hjärtat av att höra det, säger Hanna Borglund rörd.

Fakta: 

Streetgäris

• Är ett nätverk för kvinnor. Kvinnorna vill ge varandra kraft och arbeta för ett fredligt och jämställt samhälle. De kallar sig inte ett feministiskt nätverk. Det beror på att ingen ska känna att man måste kalla sig feminist för att vara med.

• Är till för kvinnor i alla åldrar och i hela Sverige.

• Har runt 1 000 medlemmar.

• Bildades 8 mars förra året. Det ska vara en stor födelsedagsfest för Streetgäris den 7 mars. Nätverket ska också ordna samtal med kvinnor som är kristna, muslimer och judar. De ska prata om feminism och tro.

• Gäri betyder tjej.

Ordlista

karaktär här: personlighet

kompetens = kunskaper och skicklighet

nätverk här: en stor grupp människor som stödjer varandra

tolkning = när man förstår något eller någon på ett visst sätt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fångorganisationer kritiska

Anstaltschefen på Saltvik medger att det har funnits problem, men säger att det beror på att anstalten är nyöppnad. Men organisationer som arbetar för fångarnas rättigheter menar att kriminalvården har mer djupgående problem.

Fria Tidningen

”Kriminalvården bryr sig inte om intagnas säkerhet”

Män som slåss och får fortsätta bo grannar, vakter som läser brev på intagnas rum, arbeten som inte räcker till alla och personer som måste vara utan verkställighetsplan i flera månader. Det vittnar några intagna på anstalterna Saltvik och Salberga om, som FRIA varit i kontakt med. Anstaltschefen på Saltvik medger att det har funnits problem, men säger att det beror på att anstalten är nyöppnad. Men organisationer som arbetar för fångarnas rättigheter menar att kriminalvården har mer djupgående problem.
• ”Kriminalvården bryr sig inte om intagnas säkerhet”
• Fångorganisationer kritiska 

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu