Göteborgs Fria

Vem får pris, och för vad?

Frida Sandström skriver om Göteborgs filmfestivals försök att möjliggöra för papperslösa att delta utan krav på pengar eller personnummer.

- Men, ni känner ju mig, försökte jag i Hemköpskassan. Jag hade just fått min (enda) legitimation skickad till mig per post - rekommenderat. Det slutade med att jag fick ringa avsändaren och be honom att kräva brevet åter för att sedan skicka det till en legitimerad vän. Några dagar senare skulle vi boarda ett flygplan.

- Det är avsändarens egendom fram tills att du legitimerar dig som mottagare, hade ombudet sagt.

Jag fick passet dagen innan resan, men stod kvar på toppen av ett isberg. Det här var innan Jason Diakité visade upp sitt pass i samband med sitt tacktal till 5i12-rörelsen i december.

Några månader senare skulle en vän flytta till Stockholm och min mobiltelefon råkade följa med i flyttlasset.

- Jag skickar det på posten, sa hon och ett dygn senare gick jag till min närbutik - med legitimation. Men… paketet var adresserat till Frida Sundström. Samma visa, samma samtal - fast med lånad telefon.

Pling! Det var Facebookchatten.

- Hej! Postproblem?

En bekant i Stockholm hade tagit emot samtalet till Postens kundtjänst och kunde i egenskap av sin tjänst reda ut det hela. Jag fick hämta ut min telefon. Den luktade räkmacka med gräddfil.

- Staden en strategisk plats för att studera samhällen, sa Helena Holgersson vid en föreläsning om klyftorna i Göteborg.

– Gränser går mellan länder, men det är i just städerna som distinktionen mellan medborgare och icke-medborgare iscensätts, utvecklade hon Henri Lefevbre-citatet.

Att få sitt namn felstavat, eller att få sin id-handling skickad mellan städer är för mig en anekdot, för andra en återkommande vardag. Förra veckan sökte totalt 1 048 personer asyl i Sverige och minst lika många handlingar flögs mellan städer, länder. Jag undrar hur många identiteter som rättfärdigades, namn som uppfattades.

I veckan pågår Göteborgs internationella filmfestival, en av många verksamheter som genom Fristad Göteborg försöker möjliggöra för papperslösa att delta utan krav på pengar eller personnummer. Aktionen är en del av Ingen människa är illegal, ett oberoende nätverk som arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Men, det antalet biljetter som filmfestivalen har avsatt till Ingen människa är Illegal att distribuera till papperslösa är obefintligt i förhållande till den prissumma som den den Dragon Award-nominerade filmen Letter to the King, som behandlar papperslöshet i Norge, kan vinna.

Tillsammans med Fristad Göteborg arrangeras också festivalseminariet Papperslösas rätt till staden. Här vore den ofrånkomliga kontrasten av resurser ett utmärkt studium av vår samtids iscensättning. Vem får vilka pris, och för vad?

Fakta: 

Seminariumet Papperslösas rätt till staden hålls på Pustervik, onsdagen den 29 januari kl 11.

Läs mer om Fristad Göteborg på Nätverket ingen människa är illegals webbplats.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stjärnlaget hotas av nedläggning

Angered United är filmen om fotbollslaget som klättrade i seriesystemet från division fem till division två på kortast möjliga tid. Men trots framgångssagan hotas nu laget av nedläggning.

Göteborgs Fria

Vita män dominerar i den mest prestigefyllda tävlingen

Inte ens hälften av filmerna i tävlingsklassen bästa nordiska film på Göteborgs film festival passerar Chavez-Perez-testet som är ett antirasistiskt verktyg för att mäta film. Fem av åtta filmer klarar Bechdel-testet.

Göteborgs Fria

Så blir filmfestivalen

...Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival som drar igång på onsdag den 9 november och pågår till den 20:e.

Stockholms Fria

Filmfestivalen blickar österut

På fredag börjar Sveriges största filmfest – Göteborgs filmfestival som i år visar 500 filmer från 89 länder.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu