Kajsa Persson

Fördjupning


Föräldraförsäkringen

Del 2 av 2

  • Mikaela Rask har i dag gått vidare med sitt liv och fått ett annat arbete. Men hon är fortfarande besviken på att inget hände när hon anmälde sin förre arbetsgivare till DO.
Göteborgs Fria

Gravida Mikaela berättade – blev uppsagd veckan därpå

Mikaela Rask fick reda på att hon var gravid när hon var provanställd som frisör. För att inte riskera något väntade hon med att berätta tills hon fick en tills vidareanställning efter sex månader. Trots det blev hon uppsagd ett par dagar senare.

– Jag berättade inget eftersom jag trodde att jag skyddade mig själv, men egentligen grävde jag min egen grav.

Det är över tre och ett halvt år sedan men Mikaela Rask ser fortfarande upprörd ut när hon berättar. Då låg dottern i magen, nu ligger hon och sover i sitt rum och Mikaela Rask sitter vid köksbordet.

– Jag hade aldrig släppt det om det inte hade varit så att jag fick barn. Men det är klart, då hade det kanske aldrig hänt heller, säger hon.

Mikaela Rask hade berättat om graviditeten för den person på salongen i Göteborg som anställde henne på fredagen. Måndagen därpå hon blev inkallad till ett möte med chefen där hon sades upp.

– Jag sa direkt att ’du kan inte göra såhär, jag har precis berättat att jag är gravid. Jag vet att du vet om det för jag har berättat det för personen som anställde mig.’

Arbetsgivaren hävdade att det var arbetsbrist. Något Mikaela Rask inte menar kan stämma eftersom hon fick en matchning med salongen då hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen precis efter att hon slutat.

Tack vare att Mikaela Rask kontaktade Handelsanställdas förbund som ställde upp och medlade, trots att hon inte var medlem, fick hon arbeta kvar sin uppsägningstid på en månad. När fackförbundet inte kom längre med arbetsgivaren bestämde hon sig för att ta kontakt med DO. Men Mikaela berättar att det efter ett tag kom ett brev från DO där de meddelade att de tänkte lägga ner ärendet, och att arbetsbristen hade försvunnit. Därför var inte matchningen på Arbetsförmedlingen något bevis på att diskriminering förekommit.

– Det bara rann ut i sanden till slut. Jag kan inte fatta att de bara la ner det, jag tyckte att det var ett solklart fall.

Allt hon strävade efter var att få stanna kvar tills föräldraledigheten skulle börja, alternativt få ersättning för den tiden.

– Jag ville inte ha något mer med dem att göra men jag ville ha ett jobb fram tills den dagen jag skulle vara mammaledig. Jag var inte sjuk och jag hade inte ont så det var inget hinder för att kunna jobba.

Hennes dåvarande chef har en annan bild av situationen.

– När hon blev uppsagd talade hon om för mig att hon var gravid, så det är fel ordningsföljd. Jag skrev till DO vad som var orsaken och de utredde ju detta. Att det här överhuvudtaget finns på tapeten, det borde vara ett streck över det här för det är löjligt alltså.

Angående att Mikaela Rask uppger att hon fick en matchning på Arbetsförmedlingen kort efter att hon slutat på salongen säger han:

– Om det nu är så, så har jag rätten att själv bestämma den som är mest kvalificerad eller inte i det sammanhanget.

För Mikaela Rask startade en ny karusell då hon var tvungen att skriva in sig på Arbetsförmedlingen några månader innan hon skulle föda eftersom det var precis på gränsen att hon skulle kunna börja få pengar från Försäkringskassan. Hon blev erbjuden att jobba timmar på en annan salong, men det kunde hon inte ta eftersom det då skulle påverka hennes föräldrapenning som skulle baseras på den nya timanställningen istället för på den tidigare heltidstjänsten.

På många sätt har det löst sig bra ändå för Mikaela Rask. Hon fick sitt första barn och direkt när hon ville börja jobba igen fick hon anställning på ett annat ställe.

– Jag tror att jag skulle ha en väldig otur om det hände mig igen, så jag är absolut inte rädd för att skaffa fler barn. Men däremot så har jag helt tappat förtroendet för myndigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

© 2023 Fria.Nu