• En aktivist i röd dräkt, liggandes på den japanska flaggan, fick symbolisera den delfinslakt som sker i byn Taiji.
Fria Tidningen

Protest mot delfinslakt utanför Japans ambassad

Omkring 60 personer protesterade mot delfinslakt utanför japanska ambassaden i Stockholm på torsdagen. Anna Larsson, en av arrangörerna, säger att hon kommer att ägna sitt liv åt att få stopp på det grymma dödandet.

En person i röd dräkt med en nedblodad japansk flagga fick under torsdagen symbolisera den slakt av delfiner som sker i den lilla byn Taiji i södra Japan. Förra veckan fångades 250 delfiner in i en vik i samhället. Några dödades, andra fångades för att tränas upp och sedan säljas vidare till delfinarier världen över. Totalt dödas 22 000 delfiner per säsong i Taiji. Det brutala dödandet beskrivs i dokumentärfilmen The Cove som visar hur delfinerna stängs in i viken och sedan dödas en efter en inför resten av flocken utan att ha en chans att fly. De lokala fiskarna tjänar stora summor pengar på att sälja delfinköttet.

– Vi vill uppmärksamma människor på det som sker i Japan och få ett slut på det hela. Så länge människor går på delfinarium, simmar med delfiner och njuter av att se instängda delfiner så kommer slakten i Taiji att pågå, säger Anna Larsson.

Hon kommer att ägna resten av sitt liv åt att försöka få stopp på delfinslakten och berättar att hon själv har varit i Taiji och sett med egna ögon vad som pågår.

– Det var hemska scener. Värst var att se människor skratta åt det brutala dödandet när en metallstör körs in i blåshålet på delfinen. Vi filmade och dokumenterade, men kunde inte stoppa dödandet, då hade vi hamnat i fängelse. Det var en stor påfrestning att vara där, säger hon.

I Europa finns omkring 80 delfinarier, enligt hemsidan Sweorca, som regelbundet gör sammanställningar. Nordens största delfinarium finns i Sverige, på Kolmårdens djurpark. Inga av delfinerna där kommer från Japan, utan är uppfödda i fångenskap. En exklusiv delfinföreställning på Kolmården kostar 53 000 kronor och köps främst av företag. Föreställningen anmäldes nyligen till länsstyrelsen för att den enligt anmälaren utsätter delfiner för ovärdig behandling. Samma person har tidigare anmält hela delfinariet till länsstyrelsen, som dock konstaterade att Kolmården följer bestämmelserna kring hur delfiner får hållas i fångenskap.

Kolmården är medlemmar i World association of zoos and aquariums (WASA) liksom Taiji whale museum är som understödjer delfinslakten genom att köpa delfiner av de lokala fiskarna. Djurrättsalliansen riktar i ett upprop skarp kritik mot Kolmården och kräver att de sätter press på WAZA eller lämnar organisationen omedelbart.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu