• Amelia Andersdotter (PP).
Fria Tidningen

Piratpartist utsedd till rådgivare åt FN

EU-parlamentariker Amelia Andersdotter (PP) är utsedd till att förbereda FN:s årliga IGF-konferens.

Hallå där Amelia Andersdotter, Europaparlamentariker för Piratpartiet, som har utsetts till rådgivare till FN:s årliga konferens Internet Governance Forum (IGF) som äger rum 2–5 september.

Berätta, vad är IGF för någonting?

– Det är en mötesplats inom FN där olika aktörer möts och diskuterar hur internet fungerar. Den är bland annat uppsatt för att motverka hur nationalstater förhåller sig till varandra och använder militären för massövervakning.

Vad är ditt uppdrag som rådgivare?

– Mitt uppdrag är att sätta agendan för konferensen och att besluta om vilka frågor som ska diskuteras.

Vad är förhoppningarna med konferensen?

– Vi borde diskutera vidare kring IGF:s roll och mandat. Det är inte lyckat att den starkt underrättelsedominerade säkerhetsdebatten åsidosätter FN-diskussionerna. Som piratpartist vill jag bidra med perspektivet att internet ska vara en plats där användarnas säkerhet sätts i centrum. Att kunna dela kultur och inte vara övervakad och spårad jämt förstås i det.

Fakta: 

Internet Governance Forum

IGF är ett forum för dialog som berör politisk utveckling och styrning av internet. Konferensen tillkom 2006 efter en överenskommelse i det FN-ledda World Summit on the Information Society (WSIS).

Amelia Andersdotter ingår, som enda svensk, i arbetsgruppen Multistakeholder Advisory Group (MAG) som består av 55 personer som ska representera myndigheter, företag, civilsamhället och tekniker i förberedelserna inför den årliga IGF-konferensen som hålls i Istanbul i september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu