• Svältkatastrofen på Afrikas horn är en av de katastrofer under de senaste åren som fått svenskarna att öppna plånboken.
Skånes Fria

Guldår för hjälporganisationer

Röda korset tror att fjolårets intäkter landar på cirka fyrtio miljoner kronor mer än året före. Och de är inte ensamma. Av fem stora välgörenhetsorganisationer Skånes Fria varit i kontakt med pekar alla på en ökande trend.

Under senare år har både företag och privatpersoner blivit mer villiga att öppna plånboken för välgörenhetsdonationer.

– Jag har varit här i fem år och under den tiden har det varit en ökning, säger Malin Thiel, insamlingschef på Rädda barnen.

Uppmärksammade katastrofer som den på Haiti, hungersnöden på Afrikas horn och nu senast översvämningarna på Filippinerna tror hon är några av förklaringarna. Men också andra som antimobbningsorganisationen Friends och Cancerfonden märker av en positiv utveckling.

– Vi ser indikationer på att den totala insamlingen ökar under 2013 jämfört med fjolåret. Cancer berör såväl företag som privatpersoner vilket resulterar i en stark givarvilja, säger Johanna Faijersson, pressekreterare på Cancerfonden.

Företagsekonomen Niklas Zanden ser ett ökat givande som en generell trend som väcker frågor om samhällsutvecklingen. En utveckling som han jämför med den i USA där stora delar av det sociala skyddsnätet bärs upp av välgörenhet. Det blir också vanligare i Sverige att företag antar policys om socialt ansvarstagande och bidrar med pengar eller gratis kunskap. Också det ett fenomen som har sitt ursprung i USA.

– Vi måste vara medvetna om vilka värderingar som följer med de här modellerna. Det handlar om vilken roll vi vill att de här aktörerna ska spela i samhället.

Han tar som exempel Friends som fick en arena döpt efter sig efter att huvudsponsorn Swedbank gett bort namnrätten. Att mobbningsfrågor sammanlänkas med företag är något som borde diskuteras, menar han.

– Ska det vara lösningen eller är det en myndighet som ska hantera mobbningsproblematiken? Det är en politisk och ideologisk diskussion som jag tror är viktig att vi har.

Morgan Olofsson är kommunikations- och insamlingschef på Röda korset. Organisationen har traditionellt funnits där samhället ännu inte klivit in. Men han märker nu en vilja från olika håll att Röda korset ska kliva in där samhället klivit ur.

– Det är inte vår uppgift även om utgångspunkten alltid är att människor inte ska lida. Vi vill ställa krav på samhället att de ska ta det ansvar de bör ta. Något vi till exempel gjort i frågan om papperslösas rätt till vård och att papperslösa barn inte ska behöva gripas av polis i skolan.

Fakta: 

Organisationerna som tillfrågades var Friends, Cancerfonden, Läkare utan gränser, Rädda barnen och Röda korset.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Palestinier i Malmö fasar över belägring

”Det är fullständigt fruktansvärt”. Orden är Chris Gunness, presstalesman för FN-organet UNRWA och beskriver situationen inne i det palestinska flyktinglägret Yarmouk i Damaskus. Nu förbereds solidaritetsaktioner över hela världen.

Skånes Fria

© 2023 Fria.Nu