• De tar fight med språket till sin hjälp. Amanda Gardfors Granberg kallar sig Kupolernas Glömda Dans när hon metaforbrottas. Här går hon en match mot Deathkitten.
Göteborgs Fria

Laddade med metaforer

Metaforbrottning innebär att duellera med ord. Grundarna av konstformen är nu i full färd med att få göteborgarna intresserade. GFT träffade projektledaren Amanda Gardfors Granberg för att få reda på mer om metaforbrottning.

Kristin Ödlund

– Jag brukar beskriva det som en blandning mellan poesi, improvisationsteater, livemusik och wrestling. Tillsammans blir det en färgglad show, säger metaforbrottaren Amanda Gardfors Granberg.

Det hela är uppbyggt som en galakväll med dueller, där varje duell varar i cirka fem minuter. Miljön får gärna vara intim där duellanterna är nära sin publik. Publokaler är vanliga spelplatser, men planerna är mer vidsträckta än så.

– Vi skulle tycka det var kul att ha ett samarbete med wrestlingen och ha en metaforbrottningsmatch i brottningsringen, som ett kort inslag i deras show.

Duellerna finns i flera olika format, men vanligast är att duellanterna ska överträffa varandra i att uttrycka sig metaforiskt utifrån ett tema. Publiken uppmanas ta ställning genom att hurra åt det de gillar och bua när de inte är nöjda.

Metaforbrottning började ta form för dryga tio år sedan och från början uppträdde varje duellant som sig själv, men allt eftersom har det utvecklats till att varje duellant har en egen fast karaktär.

– Har man en karaktär, som ändå är lite enklare än en själv som människa, så blir det lite lättare, då har man vissa grejer att falla tillbaka på. Har man bestämt att man är historienörd så gör man alla metaforer utifrån det, säger Amanda som kallar sig Kupolernas Glömda Dans när hon metaforbrottas.

För att publiken ska kunna engagera sig till fullo möts i varje duell en god och en ond karaktär. I början är det mycket att tänka på, så de tydliga karaktärsdragen är en strategi lånad från wrestling som underlättar för publik och metaforbrottare. Show, tävling och publikengagemang i all ära, men metaforbrottning har en annan agenda också. Amanda berättar om hur utvecklingen av ett levande och vackert språk blivit allt mer central under resans gång. 

– I metaforbrottning blir det väldigt kreativa metaforer och man kan komma på nya sätt att utrycka sig. Språket är fyllt av metaforer som man inte tänker på själv, säger Amanda Gardfors Granberg.

I nuläget finns tre liknande föreningar som håller på med metaforbrottning. Och tanken är nu att etablera metaforbrottning i Göteborg. I våras hölls det workshops med så starkt intresse att en fortsättning kändes nödvändig. Och nyligen hölls ytterligare en workshop och en gala för göteborgarna.

– Vi hoppas att det ska bli en varaktig scenkonst i Göteborg, att vi ska skapa en grupp som är intresserade av metaforbrottning som sen kan driva det vidare. Förhoppningsvis kan det rulla av sig självt därefter, annars gör vi ett tredje försök. Vi håller på tills det fastnar, lovar Amanda Gardfors Granberg.

Många av de aktiva har sina rötter i poesi och poetry slam. I Göteborg är det enligt Amanda många med skådespelarbakgrund som prövat sina vingar.

– Vi vill erbjuda folk som gillar att jobba med teater eller poesi en ny form om det är så att det som inte finns passar dem. Vi kanske kan fånga upp fler att intressera sig för ord och scenkonst, säger Amanda Gardfors Granberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kentaur väcker viktiga frågor för unga

I dag är det premiär av Kentaur på Göteborgs Dramatiska Teater. GFT träffade ensemblen för att tala om våld, rättigheter och hur det är att fira 10 år som fri grupp.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu