2013 års bästa tv och film
Landets Fria listar årets bästa filmer och tv-serier.
Årets bästa rörliga bild
Årets Oscar för bästa film gick till verklighetsbaserade Argo. CIA utför en räddningsaktion i 1980-talets Iran. I huvudrollen ses även sci-fi-filmen som aldrig blev. Det är Hollywood, men håll det inte emot den.
Årets succé står Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar för. I våras berörde serien hela Sverige och nu fortsätter den att skörda framgångar i Storbritannien, med rätta!
Årets mest efterlängtade: Before midnight. Dess föregångare Before sunrise och Before sunset kom 1995 respektive 2004. Kärlekshistorien mellan Jesse och Celine fortsätter att förföra. Filmen som ser ut att bli den sista i serien var väl värd att vänta på.
Årets serie: Orange is the new black. Denna fängelsebaserade dramakomedi lockar till sträcktittning. Humor, sorg och fantastiskt spännande kvinnliga karaktärer. Den är lika bra som alla säger.
Årets anime är utan tvivel The wind rises. Hayao Miyazaki står bakom succér som Howl’s moving castle samt Spirited away. Den senaste i raden av filmer har liksom sina föregångare mötts av jublande respons.
Carolina Hansson
Årets film: Den gröna cykeln
Filmen Den gröna cykeln av Haifaa al Mansour är en fantastisk berättelse som inte bara ifrågasätter systemet i Saudiarabien, utan visar på människors restriktioner av konventioner på många olika sätt. Filmen är en härlig motvikt till de vanliga Hollywoodfavoriterna och unik i sig, med en kvinnlig regissör från ett land där biografer är förbjudna och kvinnors yrkesutövande betraktas som normbrytande.
Anna Maris
Årets bästa om barnuppfostran
Pappas pengar som visas på SVT:s Barnkanalen är en komediserie som fortsätter att följa uppfostringsproblemen för ett fullvuxet barn i en mycket rik familj. Andra säsongen har samma tragikomiska stil angående rikas barns utanförskap och hjälplöshet som den första. Bröli verkar inte ha något annat val än att anpassa sig till elitens roll i samhället. Man kan fråga sig om det är så roligt att titta på Brölis desperata försök att bli en vanlig och rättvis människa och hur han misslyckas om och om igen.
Ett liknande samhällsproblem hittar vi i TV4:s serie Solsidan, när pappan och lilla sonen, som lever i en lyxig villa, smyger sig in i en lägenhet i utbildningsyfte, som det vore ett zoobesök.
Mycket roligare har filmen Mammas pojkar av Ulf Malmros varit, som sätter fokus på hur svårt det är att umgås med sina vuxna barn. Hur mycket ansvar har man egentligen och vad är meningen med att vara curlingföräldrar även efter tonårstiden? Och hur slutar föräldrarnas roll om man inte längre orkar överbeskydda sina fullvuxna barn?
Veronica Vaccaro