Ung scen planeras i norr | Fria.Nu
Landets Fria

Ung scen planeras i norr

På en fjärdedel av Sveriges yta finns bara en handfull möjligheter för unga att se eller spela teater. Det vill Norrbottensteatern ändra på. Daniel Isakson utreder om länsteatern i Luleå kan starta projektet Ung scen norr år 2015.

Vad är tanken bakom Ung scen norr?

– Norrbottensteatern har som uppdrag att spela för alla i länet men i dag klarar vi inte alltid det. Spelar vi till exempel en föreställning för gymnasieelever i år, får vi kanske vänta tre år tills vi kan göra det igen. Jag började här för ett år sedan och skulle undersöka hur det ser ut med barn- och ungdomsteatern i länet. Vilka scenkonstgrupper som finns, vilka möjligheter det finns för barn och unga att se scenkonst, vilka möjligheter barn och unga har att själva utöva teater och vad vi kan och vill göra.

Vad vill ni göra genom Ung scen norr?

– Dels handlar det om konstnärlig utveckling för vår publik. Vi vill bli bättre på att jobba med dialog- och inflytandeprocesser och lyfta situationen för barn och unga i Norrbotten på scenen. Dels handlar det om att bygga ett samverkansprojekt. Norrbotten är lite unikt i och med att länet täcker en fjärdedel av Sveriges yta. Men här finns bara fyra scenkonstinsitutioner, tre fria grupper, fyra amatörgrupper och sju kulturskolor som erbjuder drama. Det är alltså väldigt ojämnt hur mycket scenkonst du kan se och göra beroende på var du bor. Vi vill se hur vi kan stötta dem som vill komma igång med barn- och ungdomsgrupper. Vi gör detta som ett projekt i tre år till en början men vi hoppas att det kan bli permanent.

Hur långt har ni kommit?

– Vi har tagit fram en plan på hur Ung scen norr ska se ut organisatoriskt och verka. Vi har precis fått godkänt med stöd från Kulturrådet för att fortsätta med förstudien under nästa år. Vi håller på att bygga en digital plattform som ett kommunikationsverktyg för teatergrupper. Nästa år ska vi också göra samverkansworkshops i pilotkommunerna och försöka att få en ledarskapsutbildning för unga teaterledare.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Barn tar risker i Ballongen

Barn får utlopp för sin kreativitet och sitt risktagande i konstprojektet Ballongen – lek på riktigt i Västerås.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu