• Amanda Jurgård ser till så att sojafärsen håller sig kvar på bandet på väg till maskinen där den fryses ner på några sekunder med hjälp av flytande kväve. 2 ton sojafärs produceras i fabriken den här dagen.
Skånes Fria

Kött utan avlivning – det nya gröna alternativet

En önskan om att producera mat som gör gott både för miljön och för djuren är vad som driver personerna bakom Skåneföretaget Anamma. De senaste åren har deras sojafärs, korvar och biffar erövrat Sverige. Skånes Fria besökte ”veggoköttfabriken” i Simrishamn.

I fabriken går banden varma, eller snarare kalla. Just den här dagen tillverkas sojafärs, som rullas in igenom kvävgas och kommer ut djupfryst. Under det senaste året har företaget tredubblat sin tillverkning av djupfrysta vegetariska produkter och efter en hårdlansering till de stora livsmedelskedjorna finns de nu i nästan alla butiker runt om i landet. På en våning ovanför fabriksgolvet sitter Magnus Hansson, ansvarig för försäljningen på företaget.

– Det senaste året har det varit en trend att man lyfter fram budskapet med mindre köttkonsumtion, och jag tror att det börjar gå hem hos konsumenterna. Allt fler vill kunna äta miljövänlig mat där de vet att en massa djur inte har behövt lida under produktionen.

För Anamma handlar det om att göra köttfri matlagning enkel, och underlätta för den som vill minska sin köttkonsumtion eller gå över till vegetarisk kost. Det blir lättare att göra om det finns produkter som liknar de recept du är van vid tror Magnus Hansson.

– Mat handlar mycket om tradition, och om du har varit köttätare i 30 år så är det enklare att välja en färdig sojaburgare än att ställa sig och laga böngrytor flera dagar i veckan.

Att det blev sojabaserade produkter beror på att sojan är den vegetabilier som innehåller mest protein. Någon svenskodlad soja finns det ännu inte att få tag på, men det blir allt vanligare med sojaodlingar i södra och östra Europa. Anamma köper merparten av sin soja från Serbien, och en liten del från USA. Varje leverans kontrolleras så att ingen genmodifierad skörd kommer igenom.

Men bortsett från sojan är ingredienserna lokalt producerade, något som är ovanligt på marknaden för frysta vegetariska produkter där 80 procent importeras från utlandet.

– Det är nog många som inte vet om att Hälsans kök görs i Israel och Tjeckien och Quorn importeras från England.

Samtidigt vill de själva gärna utöka sin marknad, och etablerar sig i nuläget i Finland.

Hittills har företaget framför allt fokuserat på att marknadsföra sig genom sociala medier, som Facebook. Bland annat har en diskussion kring ägg i produkterna blossat upp på det sociala forumet. Något som bidragit till att företaget gjort fem av sina produkter veganska.

– Det är lättare att få saker att binda ihop utan ägg hemma i köket än när du gör det i stor skala, då det lätt faller sönder eller halkar runt på bandet. Nu har vi löst det bland annat genom att ändra temperaturen vid tillagningen.

Vid årsskiftet räknar Anamma med att ha producerat 600–700 ton frysta sojaprodukter under året. I företaget arbetar 15 personer – tio på golvet och fem som tjänstemän.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ersättningskött blir allt mer populärt

Utbudet av vegetariska frysta produkter ökar, och med det försäljningssiffrorna runt om i landet. På Ica Tuna i Lund tror man att debatten om vår köttkonsumtion är motorn i utvecklingen.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu