• Valkyria spelas in i Skåne. Biopremiären beräknas till 2015.
  • Under sommaren spelades pilotfilmen för Valkyria in i Skåne. Den visas nu på filmmarknader runt om i världen.
Skånes Fria

Kvinnliga hjältar banar vägen för unga tjejer

Historien är full av gudinnor och kvinnor som gjort stordåd. Ändå handlar de flesta filmerna om män. Det vill Lundaproducenten Anna Nevander ändra på. Transmediaprojektet och fantasyfilmen Valkyria ska ge unga tjejer starka kvinnliga förebilder.

Valkyria handlar om 14-åriga Ran. Hon tillhör den illa omtyckta folkgruppen halvälvor. De är döttrar till kallhjärtade älvor som dödar för att roa sig. Barnen lämnas i världen och förföljs av människorna. Samtidigt börjar fascistiska krafter att spridas i samhället.

– Det är en mörk sagoberättelse som tar upp allvarliga ämnen som rasism, folkmord och sexism, berättar Anna Nevander på produktionsbolaget Kore film and transmedia i Lund.

Inspirationen till filmen har de hämtat från gamla myter om matriarkala samhällen och gudinnor som Inanna. Hon var högsta guden i Sumer i Mesopotamien runt 2300 före Kristus och skapare av världen. Inanna hade även en mörk aspekt och gick ner till sin syster i dödsriket.

– Vi lyfter fram sådant som vi aldrig får läsa om i skolan. Det finns inte bara förtryckta kvinnor i historien. Hur många gånger har vi inte sett historien om Troja eller andra historiska myter om män på vita duken, säger Anna Nevander.

Den första namngivna författaren som historikerna känner till är poeten Enheduanna. Hon var högsta prästinna i Ur och skrev dikter och poem för gudinnan Inanna.

– När man berättar det för tjejerna i projektet märker man att de sträcker på sig. Vi vill bombardera med positiva exempel. Kvinnor har haft rättigheter och blev inte bara sedda som sexobjekt, men de rättigheterna försvann.

Karaktärerna, som arbetats fram tillsammans med unga tjejer, har både bra och dåliga sidor. Huvudkaraktären Ran slits mellan sin destruktiva och konstruktiva personlighet i en värld full av grymheter där hon är utstött även inom den egna gruppen då hon fått förmågan att kunna döda allt hon tar i.

– Kvinnliga karaktärer får sällan vara komplexa utan antingen kallblodiga hjältar som i Kill bill eller varma och goda, säger Anna Nevander.

Inom projektet ryms också Valkyrie girls, en facebooksida där unga tjejer mellan 11 och 21 får dela med sig av sina konstnärliga verk och få kontakt med över 40 mentorer som arbetar inom film- och kulturbranschen. Bland annat konstnären Karin ”Kakan” Hermansson och musikern Gaby Ryd.

– Branschen är orättvis då den är så kontaktberoende. Det är svårt att ta sig fram utan förebilder och rätt kontakter. Jag vill släppa fram kvinnliga karaktärer. Det är en mansdominerad bransch och jag arbetar för att uppväga den balansen på alla plan, från skådespelare till kompositörer, filmare och författare, säger Anna Nevander.

I forumet kan de som har en dröm om att arbeta i branschen få kontakt med verksamma kvinnor och ta del av handfasta råd och tips. Facebookgruppen som startade för ett år sedan har över 500 medlemmar och drygt 300 konstnärliga verk har skickats in.

Medlemmarna kan också tycka till om karaktärerna och handlingen i Valkyria och fungerar som en provpublik.

De senaste två åren har produktionsbolaget arrangerat sommarlägret Girls camp där unga tjejer får delta i levande teater. Där har pilotfilmen för Valkyria spelats in som nu visas upp för olika filmmarknader i världen. Anna Nevander har precis kommit hem från London pixel market där hon presenterat Valkyria för producenter och finansiärer inom bok- och filmindustrin. Nu väntar Cinekid junior market Holland, dit hon blivit inbjuden, och en stor filmmarknad i Kanada.

– Det är helt fantastiskt, det är bara ett 30-tal produktioner i hela världen som får komma dit så jag är nervös.

Marknaderna innebär finansieringsmöjligheter och framtida samproduktionsmöjligheter, något som är avgörande för att långfilmen ska kunna spelas in. Om allt går enligt planerna börjar inspelningen av filmen 2015 med premiär året därpå.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu