• Förra året gick ett gemensamt Kristallnatten-minneståg, men i år har arrangörsgruppen splittrats.
Göteborgs Fria

Splittring inför minnesdag av kristallnatten

Efter politisk splittring hålls två olika demonstrationer till minne av Kristallnatten på lördag.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 attackerade nazisterna de tyska judarna i en landsomfattande aktion. Till minne av händelsen hålls varje år en manifestation i Göteborg mot rasism, antisemitism, antiziganism och homofobi, arrangerad av 9 novemberkommittén som bestått av flera olika grupper genom åren.

Men samarbetssvårigheter och meningsskiljaktigheter om vilka banderoller och budskap demonstrationen ska ha har skapat splittringar, och lett till att olika konstallationer under åren har arrangerat olika manifestationer. Efter förra årets demonstration framfördes kritik mot att flera vänsterorganisationer använt dagen för att förmedla politiska budskap med fanor och slagord. Något som alla inte har uppskattat.

– De organisationer vars medlemmar är utsatta för hatbrott, till exempel judar, romer eller hbt-personer, är inte alltid socialister. Därför har de inte känt sig hemma i manifestationerna som varit förut, berättar Olle Katz, samordnare för manifestationen samt styrelsemedlem i Judar för israelisk-palestinsk fred.

Han och andra grupper i den så kallade 9-novemberkommittén har därför försökt få bort de partipolitiska budskapen ur fackeltåget. Men trots flera försök till kompromisser grupperna emellan har man alltså inte funnit någon lösning. Olle Katz beklagar det som hänt men vill samtidigt tona ned bråket.

– Folk får gärna manifestera för socialism och mot kapitalismen de 364 andra dagarna om året. Men ska man få en enhet den här dagen så funkar det inte helt enkelt. Huvudsaken är att allihop är emot rasism och förföljelse.

Stefan Berg, ordförande för Rättvisepartiet socialisterna i Göteborg, är en av de som samordnar det nya ”vänstertåget” där även Kommunistiska partiet och Vänsterpartiet deltar. Han menar att bråket handlar om politisk censur.

– Slutsatsen vi kom fram till vara att göra en egen demonstration där vi väljer att inte begränsa någons yttrandefrihet utan tillåter alla organisationer att lyfta sitt svar på hur rasismen ska bekämpas.

Han förstår Olle Katz syn på att alla måste känna sig välkomna i manifestationen men tycker snarare det är 9-novemberkommittén som exkluderar vänstergrupperna då de inte tillåts visa vad de står för.

– Grundtanken med vänsterdemonstrationen är att vi vill använda den här dagen för att erbjuda människor ett kampalternativ för hur de ska organisera sig mot rasism i dag, säger Stefan Berg.

Lösningen blir nu att det nya ”vänstertåget” startar klockan 14 på lördag medan den ursprungliga manifestationen startar klockan 16, båda från Götaplatsen.

Olle Katz förklarar att politiska partier är välkomna i deras manifestation men att man ”inte får ha banderoller eller plakat som strider mot andra organisationers ideologi”. Bland annat kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet delta i deras tåg.

Nytt för i år är också att den Judiska församlingen har meddelat att de kommer delta i 9 novemberkommitténs fackeltåg. Under flera år tidigare har församlingen inte deltagit, eftersom man inte känt sig välkomna på grund av av de partipolitiska inslagen.

Fakta: 

Två demonstrationer den 9 november

Demonstration kl 14

• Demonstrationen med bland annat Rättvisepartiet socialisterna och Vänsterpartiet, startar klockan 14 på Götaplatsen och går mot Gustav Adolfs torg där det blir tal och musik. Parollen för demonstrationen är ”Inga fler kristallnätter – enad kamp mot rasism”.

Arrangörer: Vänsterpartiet, Ung Vänster, Kommunistiska Partiet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Studenter, LS Göteborg av SAC, Syndikalistiska Ungdomsförbundet, Irans Arbetarkommunistiska Parti – Hekmatist, Women's Liberation, Iranska Flyktingars Riksorganisation, Irans Arbetarkommunistiska Parti, Iranska flyktingar riksförbund, Irans Kommunistiska parti, Revolutionära Fronten, Stödgruppen för Mapuchefolket, Asylrörelsen, Romska rådet, Afrosvenskarnas forum för rättvisa

Demonstration kl 16

• Manifestationen med bland annat Judar för israelisk-palestinsk fred, Judiska församlingen, RFSL Göteborg och Asylrätt 2014 går klockan 16 i fackeltåg från Götaplatsen till Bastionsplatsen. Parollen är ”Inga fler kristallnätter – för människors lika värde”.

Arrangörer: Asylrätt 2014, Antirasistiska filmdagar, Göteborg mot Rasism, Göteborgs Rättighetscenter - Mot diskriminering, Internationella Socialister, JIPF (Judar för Israelisk-palestinsk fred), Judiska församlingen, Kulturgruppen för Resandefolket, Miljöpartiet, Musiker mot rasism, Piratpartiet Göteborg, Resandebarns rätt, RFSL Göteborg, Socialdemokraterna i Göteborg, Socialistiska Partiet, Socialdemokrater för tro och solidaritet, Stolta föräldrar till hbtq-personer, Unga troende Socialdemokrater

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”De har betett sig naivt”

Antirasism

Miljöpartiet drar Tomelilla-avdelningen i örat för att ha bjudit Sverigedemokraterna till en antirasistisk manifestation.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu