Nu ska sanningen om Malmö fram | Fria.Nu
Skånes Fria

Nu ska sanningen om Malmö fram

En skåpbil åker just nu runt till Malmös gymnasieskolor och samlar in berättelser. Tankarna som ungdomarna delar med sig av ska skrivas ihop till en pjäs: Malmö the true story, med premiär nästa år.

Precis före lunchrasten rullar ett silvrigt ekipage in på Pauli gymnasiums skolgård. Siavosh Derakhti från Unga muslimer mot antisemitism hoppar ur bussen med ett gäng informationsfoldrar i handen. Han träffade Barack Obama vid hans Sverigebesök men nu är det Malmös ungdomars berättelser han är ute efter.

– Oavsett om du är president eller inte är din historia viktig. Vi är alla människor och tillsammans kan vi påverka, säger han.

De andra projektdeltagarna ger sig ut på skolgården för att leta reda på eleverna. Några förbipasserande får foldrar tillstickta. Siavosh Derakhti hoppas att hans historia kan få andra att berätta.

– Många säger att de inte har något att berätta. Då berättar jag min historia, vilket ofta öppnar upp för deras egna historier. Förr var jag negativ. Jag höll på med mycket skit och umgicks med fel personer. Jag hade ett hat mot samhället. Mina föräldrar var högutbildade men fick inga jobb. Jag tänkte; skit i skolan, jag kommer ändå aldrig någon vart.

Zaid Al Hareth, som går andra året på naturvetenskapliga programmet, nappar på erbjudandet. Han sätter sig framför filmaren Ariel Gomez kamera i minibussen och börjar berätta.

– Om det går dåligt i skolan slutar man bry sig och fixar pengar på annat håll, på fel håll. Men föräldrarna och skolan kan hjälpa. För mig betydde också religionen att jag ändrade mig. Den sa vad man fick göra och inte göra. När jag började här på gymnasiet blev allt mycket bättre. Vi måste hjälpa varandra, säger han.

På skolgården står Siavosh Derakhti och pratar med ett gäng tjejer. Anna är en av dem Hon vill vara anonym och vill därför inte bli filmad.

– Men jag skulle vilja berätta om Hermodsdal där jag bor. Där har blivit så mörkt och kallt, samtidigt är det där alla mina vänner bor och det mesta är fantastiskt. När jag var liten var jag inte rädd, men nu när jag är 16 är jag rädd när jag går hem.

Hon fortsätter resonera kring hur arbetslösheten kan ligga till grund för de tråkiga saker som händer i kvarteret.

– De känner att de inte har något att göra och då gör de saker som man inte ska göra. Jag känner mig som ett gettobarn som inte vill gå hem. Det kommer in rök genom fönstren när de bränner bilar utanför.

– Där ser du, du har ju jättemycket att berätta, säger Siavosh Derakhti.

Stiftelsen Framtidsgenerationen och Malmö stadsteater ligger bakom initiativet till Malmö the true story. Förutom påhälsningen i gymnasieskolorna leder regissören Marie Parker Shaw workshops och värderingsövningar där skolungdomar får dela med sig av sina berättelser. På projektets hemsida kan unga Malmöbor skriva om sina erfarenheter och tankar kring staden. En teatergrupp och en grupp för framtidsagenter har också bildats för dem som vill engagera sig i projektet.

– Det finns segregation och motsättningar i Malmö. Vi hoppas att ungdomarnas berättelser ska bidra till ökad förståelse för varandra. Det som inte är främmande är inte farligt längre, säger Julia Brandelius, koordinator för Framtidsgenerationen.

Inspirationen är hämtad från The third generation, en pjäs från teatern Schaubühne i Berlin där israeler, tyskar och judar gestaltar hur det är att vara den tredje generationen efter förintelsen och Israels bildande och berättar om konflikterna som de ärvt av tidigare generationer. 1 200 gymnasieelever kommer att se föreställningen som i helgen spelas även för allmänheten.

– Vi härleder det inte till andra världskriget utan till likheterna i konflikterna som finns mellan olika grupper i Malmö, säger Julia Brandelius.

Fakta: 

Vill förändra bilden av Malmö

Stiftelsen Framtidsgenerationen drivs av före detta socialdemokratiska riksdagsmannen Luciano Astudillo och företagaren Daniel Sachs.

Stiftelsen vill ge barn och unga i Malmö chans att fördjupa sig i frågor om intolerans och främlingsfientlighet och förändra den negativa bilden av Malmö.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu