• Älvsnabben 4 är ett av de fartyg som omfattas om Seko går ut i strejk.
Göteborgs Fria

Strejk hotar Älvsnabben

Fackförbundet Seko varslar om strejk från och med den 4 november, vilket berör Älvsnabbenfärjorna. Almega svarar med lockout.

Sekos förhandlingar med motparten Almega Tjänsteföretagen strandade och den tisdag den 22 oktober varslade fackförbundet därför om strejk, som träder i kraft den 4 november klockan 12.00.

– Vi har inte kommit överens om innehållet i ett nytt avtal och Almega har lämnat förhandlingarna. Nu löper avtalet ut och vi tvingas därför lägga ett varsel för att komma igång med förhandlingarna igen, säger Mats Ekeklint, ansvarig förhandlingsombudsman på Seko, i ett uttalande.

Sekos krav är att löneökningarna ska motsvara vad övriga grupper fått på arbetsmarknaden.

– Dessutom vill Almega ta bort de lönetariffer vi har i dag, de vill avskaffa lägsta lönenivå i avtalet och de vill införa ett nytt lönesystem baserat på individuell lönesättning. Vidare vill de försämra värdet på kollektivavtalet genom en rad andra förändringar i villkoren. Detta något vi givetvis inte kan acceptera, säger Mats Ekeklint.

Almegas svarade på onsdagen genom att ett varsel om lockout.

– Det är nu hög tid att vi tar ett första steg för att modernisera denna relik från havets botten som det skärgårdstrafikavtalet utgör. Det är helt orimligt att 2013 ha ett löneavtal som inte tar någon som helst hänsyn till den individuella prestationen, säger Almega Tjänsteföretagens förbundsdirektör Stefan Koskinen, i ett uttalande.

Efter lockout-varslet svarade Seko genom varsel om ytterligare stridsåtgärder.

– Lockouten är en stridsförklaring från Almegas sida eftersom den är mer omfattande än det varsel vi lade tidigare. Dessutom innebär Almegas lockout att även kollektivtrafiken i skärgården dras in i konflikten, vilket vi hela tiden har velat undvika, säger Mats Ekeklint.

Fakta: 

Fartygen som berörs i Göteborg

Älvsnabben 3

Älvsnabben 4

Älvsnabben 5

Skarven

Älv Vira

Fröja

Vipan

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lägerledare kräver betalt

Besvikna att Kommunal godkänt lön på 63-69 kr/tim – nu är 140 kommunala lägerledare med i eget fack.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu