• Fremskrittspartiet, med Siv Jensen i spetsen, är ett populistiskt skattesänkarparti som utvecklas i en fascistisk riktning, menar Henrik Arnstad.
  • – Den norska rasismen har skruvats upp sedan 1990-talet och har nått en nivå där den har blivit så allmänt accepterad att den har blivit osynlig, säger Henrik Arnstad.
  • FrP-ledaren Siv Jensen (tv.) blir finansminister och högerpopulisterna får ytterligare sex ministerposter i Erna Solbergs (th.) regering.
Fria Tidningen

”Underskatta aldrig fascismen”

I förra veckan tillträdde den nya norska regeringen där Fremskrittspartiet får sju ministerposter. För första gången sitter ett högerpopulistiskt parti i en nordisk regering – en potentiell europeisk katastrof menar Henrik Arnstad, expert på fascistiska ideologier.

För en utomstående kan det vara svårt att förstå hur partiet där Anders Behring Breivik var medlem i åtta år (1999–2007) lyckas ta sig in i regeringen bara två år efter terrordådet i Utøya. Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, FrP, styr nu Norge i koalition med konservativa Høyre. FrP har fått 7 av 18 ministerposter, inklusive tunga poster som finans- och justitieminister.

Henrik Arnstad är aktuell med boken Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia. Ett praktverk som redogör för fascismens utveckling från Mussolini och Hitler till Breivik och Sverigedemokraterna, menar att FrP har varit väldigt framgångsrika med att distansera partiet från Breivik i den politiska debatten.

– De har i samarbete med hela det norska politiska spektrat lyckats exkludera individen Breivik inte bara från FrP utan från hela norskheten. Till och med arbetarpartiets ledare Jens Stoltenberg säger att ”detta var en individ som nu sitter i fängelse, han har inget med norsk partipolitik att göra”.

Arnstad menar att det delvis har att göra med bilden av den norska nationalismen.

– Norskhet anses stå för godhet, för liberal demokrati och en inkludering av minoriteter. Den ses som en gullig och snäll nationalism. Därmed kan en individ som Breivik omöjligen omfattas av norskheten. Det här är något som alla i Norge är överens om, och det är väldigt viktigt att vara det.

Det råder också en begreppsförvirring kring vilket slags parti FrP är. Till skillnad från exempelvis Sverigedemokraterna, som drivs av en fascistisk ideologi och har sina rötter i efterkrigstidens nazism, är Fremskrittspartiet ett populistiskt parti som i det närmaste kan jämföras med Ny demokrati.

– FrP är ett skattesänkarparti som inte drivs av en ideologi utan av populistiska föreställningar. De ser sig själva som ombud för vanligt folk. Detta ska skiljas från fascistiskt ideologi, som till exempel SD som har en mycket mer genomarbetat ideologisk värld, där man har en politiskt existentiell världssyn som man sen vill omsätta i politik. FrP är mycket tommare på ideologi, säger Henrik Arnstad.

– Samtidigt är de mycket mer rasistiska än vissa andra fascistiska partier i Europa. För Sverigedemokraterna är det väldigt viktigt att skruva ner den rasistiska retoriken för att bli rumsrena, ett kännetecken för nyfascisterna som SD representerar.

Avsaknaden av en nazistisk bakgrund gör att FrP i praktiken kan vara grovt rasistiska men kan slå ifrån sig och säga ”vi har inget med Hitler att göra”, menar Arnstad.

– Det är då möjligt rent politiskt för FrP att vara mycket mer rasistiska än vad SD kan vara.

Den norska debatten skiljer sig också mycket från den svenska.

– Den norska rasismen har skruvats upp sedan 1990-talet och har nått en nivå där den har blivit så allmänt accepterad att den har blivit osynlig. Om alla i samhället omfamnar en extremistisk synvinkel så upphör den att vara extremistisk.

Medan frågan om polisens romregister fördöms från höger till vänster i den svenska debatten har den norska antiziganismen normaliserats så pass att FrP – med stöd av Høyre – kan föreslå att romer ska tvångsdeporteras och att staten ska tvångsomhänderta romska barn för att de ska ”räddas” från sin romska miljö.

– Detta visar då hur farlig rasismen är när den finns som politisk idé. Det ska man komma ihåg; att rasism är politik och inte är något som uppstår av sig själv. Rasism skapas aktivt av rasistiska grupperingar, individer och aktörer och deras mål är att rasismen ska bli norm i ett samhälle. Så långt har det nu gått i Norge, säger Henrik Arnstad.

Även om FrP inte är ett renodlat fascistiskt parti så befinner de sig i samma falang som nazistiska Gyllene gryning i Grekland och fascistiska Jobbik i Ungern. Arnstad menar att FrP rör sig mer in i en fascistisk värld och gradvis lämnar högerpopulismen.

– Det kan sägas att FrP är som en kon, där spetsen är inne i fascismen. Själva benämningen spelar egentligen inte så stor roll, alla de här partierna ockuperar samma del av det politiska spektrat och anfaller samma fiender. De som lyckas göra sig själv normaliserade inom sina respektive samhällen har mycket större framgång och utgör också därmed ett större hot än de radikala knäppgökarna. Att FrP nu sitter i regeringen är en otrolig prestation.

Hur FrP kommer att förvalta sin politiska makt återstår att se. På kort sikt kommer Norges internationella anseende att eroderas och landet kommer att liknas vid Grekland och Ungern, som ett rasistland.

– På längre sikt är frågan hur långt den här radikaliseringen kommer att gå. Det finns en normaliseringsprocess med de här partierna, att när de når makten så skruvar de ner på radikaliteten och närmar sig normal politik.

Men det finns en stor risk att samarbete med högerpopulister normaliseras i Europa.

– Risken finns att andra traditionella högerpartier samarbetar med högerpopulister för att få majoritet. Det är en potentiell europeisk katastrof som vi ser födas i Norge och Sverige är i riskzonen.

Henrik Arnstad menar att fascismen historiskt sett har underskattats.

– Men fascismen får aldrig underskattas, för när fascismen väl har kommit in i maktens korridorer har den en förmåga att nå mycket längre än vad någon trodde var möjligt.

– Vi är väldigt duktiga på att peka finger åt Grekland och Ungern, med en lätt rasistisk underton. Vi borde vara mer vaksamma för farorna i vår egen del av världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu