• – Jag hoppas att böckerna kan fylla ett tomrum och skapa igenkänning. Det är viktigt att unga människor känner att de är okej, säger Bobbi A Sand som i veckan släpper sin andra bok Jag är skillnad, på eget förlag.
Skånes Fria

Ungdomsroman som går utanför normerna

Ung, självdestruktiv och med en känsla av att inte passa in. Så beskriver Bobbi A Sand sin ungdom. Nu släpper speldesignern och författaren sin andra bok i Transcendersserien.

– Jag vill ge en röst till unga som känner att de inte passar in, säger Bobbi A Sand.

Långt innan queerbegreppet blev etablerat kände Bobbi A Sand att hon inte passade in i samhällets normer. Som 16-åring rymde hon från föräldrahemmet i Kalmar till ett ockuperat hus i Göteborg.

– Det var en skara människor som mådde ganska dåligt men det var ett tillåtande klimat och jag började ge ut ett musik- och seriefanzine.

Redan då tog karaktärerna som nu finns i hennes böcker form. De handlar om nördiga och utåtagerande tjejer, killar med anorexia, homosexualitet och gränsöverskridande identiteter.

– Jag har alltid fascinerats av subkulturer och var själv punkare. Jag var väldigt blyg och overbal och hittade ett sätt att kommunicera genom andra uttryck.

Bobbi A Sand beskriver sig själv som ganska nördig och sedan sju år tillbaka driver hon tillsammans med en kollega ett spelföretag i Malmö som gör digitala och analoga spel. Författandet hinner hon med vid sidan av och böckerna ges ut på eget förlag. En gör-det-själv-anda som hon tror hänger kvar sedan ockupationstiden.

Den första boken i serien, Tatuerade tårar, kom ut 2011. Nu är den fristående uppföljaren Jag är skillnad på väg till tryckeriet.

– De stora bokförlagen tyckte att böckerna hade för smal inriktning då de utspelar sig bland punkare, hårdrockare och goth-personer och riktar sig till unga vuxna, berättar hon.

Men historierna är något hon måste få ur sig och hon känner att det finns en lucka som behöver fyllas i de teman hon tar upp.

– Helst skulle jag vilja att det inte alls sågs som annorlunda. Det finns ett spektrum av identiteter och sexualiteter som alla kan få plats.

Böckernas karaktärer kämpar med självdestruktivitet och ätstörningar, ämnen som ofta förtigs för att motverka att beteendena sprids. Men Bobbi A Sand tycker inte att det är rätt väg.

– Eftersom problemen finns kan vi inte bara ignorera dem. Jag försöker istället ge läsaren en bild av att det finns en väg ut från mörkret.

Bobbi A Sand har redan börjat skriva på den tredje boken i serien. Den här gången handla det om en transpojke och en konstnär som ger sig ut på en roadtrip.

– Jag funderar på om det kan bli ett filmmanus, den är mer handlingsinriktad än de tidigare böckerna och skulle passa bra som film, säger Bobbi A Sand.

Fakta: 

Bobbi Augustine Sand

  • Aktuell: Med boken Jag är skillnad, andra delen i den skönlitterära serien Transcenders som handlar om att hitta sitt uttryck och sin sexuelitet. Boken släpps den 18 september då författaren håller releasefest på kafét Sugar Ditch i Malmö.
  • Bor: I Malmö med sin dotter
  • Gör: Arbetar som speldesigner på Ozma i Malmö
  • Gillar: Sydamerikansk queerfilm som XXY och Glue
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu