"Dags att lyfta feminismen i Göteborg" | Fria.Nu
  • På lördag och söndag klockan 10– ca 17 är det feministiskt forum på ABF vid Järntorget.
Göteborgs Fria

"Dags att lyfta feminismen i Göteborg"

I helgen arrangeras feministiskt forum i Göteborg. Göteborgs fria tidning har pratat med Eleini Rau, som är med och arrangerar.

Vad är feministiskt forum 2013?

– Det är ett forum enligt samma modell som de som varit i Stockholm och Malmö tidigare. Det kommer att vara fullt av föreläsningar, workshops och många feminister på plats som är grymma. Folk får komma hit och hänga runt och förhoppningsvis lära sig nya saker.

Vilka är ni som arrangerar?

– Vi är Göteborgs feministiska nätverk som består av feminister från olika håll och kanter. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna.

Vilka programpunkter vill du lyfta fram?

– Camilla Andersson, arkitekt, kommer att prata om hur en kan tänka annorlunda kring hur man hur man kan bygger hus, att bygga normkritiskt. Det tycker jag verkar väldigt spännande, på vilket sätt arkitektur kan vara politik.

Oksana Schmulyar Green från Göteborgs universitet kommer och pratar om hushållsnära tjänster. Hon har gett ut en antologi som heter Rena hem på smutsiga villkor?

Vad festar en på lördagkvällen efter forumet?

– Vi hade planer på att göra en fest tillsammans med Ladyfest, men nu blir det inte så. Det kommer senare i höst istället. Men Pigan - en feministisk musikal - har premiär på lördagskvällen på teater Tamauer. De som varit på forumet kan gå 2 för 1 på musikalen. Annars är det bara att hugga tag i coola människor på forumet och gå ut och festa eller dricka kaffe ihop.

Varför är ett feministiskt forum viktigt?

– För att det är viktigt att skapa mötesplatser för feminister och visa på den bredd som finns. Det finns många olika feministiska uttryck och det finns en stor mångfald i hur en utövar sitt engagemang. Vi tyckte det var dags att lyfta fram feminismen i Göteborg och samla alla feminister och alla andra som vill veta mer.

Hur står det till med feminismen idag i Göteborg?

– Det görs väldigt mycket, men många är omedvetna om varandra. Feminismen behöver synliggöras mer i Göteborg. För det behöver det finnas mötesplatser som det här forumet. Jag vet också att Ladyfest jobbar på en hemsida som skulle kunna vara en bra plattform.

Någonting mer du vill hälsa besökare?

– Ta med barnen också! Det finns en barnpunkt. Barnaktiviteer och pysselrum. Det är två lärare som håller i pedagogisk högläsning, jobba med lera med mera.

Fakta: 

Hela programmet för helgen hittar du på Facebook: Feministiskt forum 2013.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu