• Piratpartiet kräver en utredning av FRA:s underrättelsesamarbeten med andra länder.
Fria Tidningen

Partier kräver utredning av FRA

Uppgifterna om FRA:s inblandning i avlyssningsskandalen gör att flera partier nu kräver en oberoende utredning av myndigheten. Men hos alliansregeringen ser man inget behov av en sådan.

Den senaste veckan har myndigheten Försvarets radioanstalt, FRA, varit i hetluften. Det sedan journalisten Duncan Campbell lagt fram uppgifter om FRA:s täta samarbete med amerikanska NSA och brittiska GCHQ, i en utfrågning om avlyssningsskandalen i EU-parlamentet. Enligt Campbell ska Sverige bland annat ha gett USA tillgång till baltiska undervattenskablar, skriver tidningen Metro. På måndagen rapporterade Dagens Nyheter att myndigheten vid ett flertal tillfällen har brutit mot reglerna, enligt kritik som tillsynsmyndigheten Siun har riktat mot FRA. Samtidigt ger en paragraf i lagen obegränsade möjligheter att lämna ut stora mängder rådata, enligt tidningen.

Uppgifterna har skapat starka reaktioner och nu kommer krav på att en oberoende utredning av FRA:s verksamhet måste genomföras. En av dem som lyfter kravet är Piratpartiet som inte förvånas över de uppgifter som kommit fram.

– Egentligen är det här gamla nyheter och vi har flera gånger påpekat att FRA gång på gång bryter mot lagen. När det gäller NSA är det nya att omfattningen av samarbetet har visat sig vara mycket större än vad man tidigare har trott, säger partiledaren Anna Troberg.

Piratpartiet vill att det tillsätts en oberoende utredning som ser över FRA:s verksamhet och underrättelsesamarbete med andra länder. Men till skillnad från Miljöpartiet som kräver att man inrättar en parlamentarisk utredning trycker Piratpartiet på vikten av att utredningen måste vara politiskt oberoende.

– Om man tillsätter en parlamentarisk utredning blir det samma politiker som debatterade och röstade om FRA som sitter där. Vi vill ha en politiskt oberoende utredning där man också ger plats till mindre människorättsorganisationer och får in nya perspektiv, säger Anna Troberg.

Men från alliansregeringen reagerar man inte särskilt starkt på uppgifterna. Till Dagens Nyheter säger utrikesminister Carl Bildt att DN:s uppgifter om att FRA flera gånger har brutit mot lagen visar att systemet med en tillsynsmyndighet för FRA fungerar. Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman håller med.

– För mig visar det där att systemet som det riggades av riksdagen när det begav sig, att det systemet ändå fungerar. Att det kommer in synpunkter och att det framförs kritik när det ska ske, säger han.

Allan Widman menar att Sverige underrättelsesamarbete med andra länder har varit välkänt sedan länge och han förstår inte meningen med att tillsätta en utredning av FRA:s samarbete med NSA och GCHQ

– Jag har lite svårt att förstå vad en allmän utredning skulle tjäna till. Vi har en väldigt transparent lagstiftning, och det har varit mycket diskussioner och flera omgångar med beredning innan beslutet togs i riksdagen och årligen får vi från regeringen och FRA rapporter om verksamheten, säger han.

Kraven på en utredning kan nu också lyftas på EU-nivå. Den tyska EU-parlamentarikern Jan Albrecht var med när FRA:s roll i den så kallade avlyssningsskandalen avslöjades av journalisten Campbell. Albrecht säger till Svt Nyheter att uppgifterna kommer göra att det växer fram krav på att EU nu undersöker om FRA:s agerande är förenligt med EU-lag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu