• Norska Höyre och svenska Moderaterna har haft ett nära samarbete. Nu blir Höyres partiledare Erna Solberg Norges nya statsminister.
Fria Tidningen

Mittenpolitik fällde vänstern

Arbeiderpartiet tappade regeringsmakten vid måndagens stortingsval i Norge. Högerns framgång stavas glidning mot mitten och en retorik som delvis är kopierat från svenska Moderaterna.

Stortingsvalet i Norge avgjordes på måndagskvällen och blev, som opinionsundersökningarna tidigare visat, en framgång för högerpartiet Høyre och främlingsfientliga Fremskrittspartiet som tillsammans fick över 43% av rösterna. Efter 8 år tappar den rödgröna regeringskoalitionen bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet makten i Norge och nu är det öppet spel om vilka som bildar regering. Allt tyder på att Erna Solberg, Højres partiledare, blir Norges statsminister och att hon kommer att bilda regering tillsammans med Fremskrittspartiet, Venstre och Kristelig folkeparti. Kommer Fremskrittspartiet in i regeringen, är det första gången i partiets 40-åriga historia.

Ali Esbati, medarbetare på radikala tankesmedjan Manifest i Norge, säger att Høyre delvis kan tacka svenska Moderaterna för valsegern.

– Høyre har lagt om sin retorik och sitt sätt att framställa sig. Det är tydligt att svenska Moderaterna har varit en stor inspirationskälla. Liksom i Sverige har Høyre fått väljarna att tro att de vill behålla den norska välfärden, men göra den ännu lite bättre, säger han.

På Høyres landsmöte för 2 år sedan var det Anders Borg som var den stora stjärnan. Sedan dess har exemplen från Sverige blivit färre, då sprickor i Moderaternas samhällsbygge har blottlagts. Men retoriken om att man vill bevara välfärden har bestått och glidningen mot mitten har fortsatt.

–Høyre har anpassat sig till att välfärdsstaten står stark, men deras politik kommer att kunna undergräva den, säger Ali Esbati.

Arbeiderpartiet har gjort ett av sina sämsta val på nästan 80 år, med ett valresultat på omkring 30%. Ali Esbati tror att en del av tappet beror på händelserna på Utöya sommaren 2011.

– Det är en traumatisk händelse som drabbade ett enskilt parti. Norska samhället har inte haft en ordentlig politisk bearbetning av det som kom fram då. Fremskrittspartiet exempelvis har hållit sig undan och inte diskuterat Utöya, säger han.

Roar Eilertsen, chef på De facto, ett kunskapscenter för fackrörelsen i Norge, menar att största anledningen till vänsterns tillbakagång är att partiet inte kunnat formulera ett tillräckligt starkt vänsteralternativ.

– Med en mer vänsterinriktad politik tror jag att AP hade nått större framgång. Nu konkurrensutsätter de offentlig sektor och räknar sjukvården som en produktionsenhet, det gillar inte väljarna.

Han jämför med valet 2001 då AP nådde ett historiskt lågt valresultat på 24%.

– Då hade de ett valprogram som stod lågt långt till höger, säger han.

Medan AP tappar på att anamma klassisk högerpolitik, vinner Høyre delvis landvinningar på vänstermark.

– Høyre lovar att allt ska vara lika bra som det är idag, bara lite bättre. Det ska ske genom mer konkurrens, fler privatskolor och större skillnad mellan fattiga och rika, säger han.

Socialistiska Rødt nådde strax över en procent och fortsätter att bli marginaliserade i norsk politik. Miljøpartiet De Grønne såg i opinionsundersökningarna ut att ha chans att göra ett bra val då siffrorna pekade mot fyra-procentsspärren. Men när rösterna räknades stannade partiet på strax under 3 procent. Det var ändå det i särklass bästa resultatet partiet uppnått någonsin och ger ett mandat i stortinget.

Fakta: 

Norska valet

169 platser i Stortinget fördelades för mandatperioden 2013-2017.

Valresultat:

Rødt 1,1%

Sosialistisk Venstreparti 4,1%

Arbeiderpartiet 30,9%

Senterpartiet 5,5%

Miljøpartiet De Grønne 2,8%

Kristelig Folkeparti 5,6%

Venstre 5,2%

Høyre 26,8%

Fremskrittspartiet 16,3%

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Pinochets arv lever 40 år efter kuppen

I dag är det 40 år sedan militärkuppen i Chile. Fria har träffat Gustavo Ruz, som jobbade nära Salvador Allende innan kuppen och som än i dag kämpar mot kvarlevorna av diktaturen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu