Fria Tidningen

Politisk oenighet om fracking

Om vi i Sverige behöver ett förbud mot fracking eller inte råder det fortfarande delade meningar om. Jonas Eriksson (MP), som stödjer ett förbud, är nu orolig för vad EU-kommissionens ramverk kommer att innebära.

Miljöpartiet stod bakom motionen om att införa ett förbud mot fracking, som en majoritet i riksdagen röstade ner. Riksdagsledamoten Jonas Eriksson (MP) säger att han ser flera problem med fracking. Han pekar bland annat på risken att den kemikalieblandning som används vid utvinningen läcker ut i grundvattnet. Det är Gröna gruppen i EU-parlamentet som har tagit fram det underlag som han stödjer sig på, säger han.

– Sedan utgår vi från försiktighetsprincipen. Det är kanske inte alltid det leder till föroreningar men samtidigt går det inte att säga det motsatta – att det är ofarligt.

Men alla håller inte med Jonas Eriksson. I riksdagen var det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som röstade för ett förbud. Huvudskälet till att förslaget röstades ner i riksdagen var att EU bör ta fram en gemensam hållning, vilket väntas ske till hösten. Men flera ledamöter som röstade nej menar också att svensk lagstiftning i dagsläget är så pass stark att vi inte behöver ett förbud.

– Med den kraftfulla miljölagstiftningen som vi har tror inte jag att den skulle tillåta fracking, säger energipolitiska talespersonen Eva Flyborg (FP).

Det håller inte Jonas Eriksson med om.

– Många menar att miljöbalken fungerar som den är och ger ett starkt skydd i dag. Det tycker inte vi. Till exempel har vi LKAB i Svappavaara som har 30-åriga tillstånd som innebär att de släpper ut stora mängder gifter. Även om man har en kraftfull lagstiftning finns det stora risker i den här typen av verksamhet.

Under hösten ska EU-kommissionen ta fram ett ramverk kring utvinning av skiffergas. Eva Flyborg vill inte spekulera i vad kommissionen kommer fram till eller hur de kan komma att agera beroende på olika scenarier.

– Det får vi ta ställning till då. Det handlar om hypotetiska frågor och jag gissar inte. Nu är kommissionens beslut också bara rådgivande, säger hon.

Jonas Eriksson är däremot orolig för hur frågan kommer hanteras på EU-nivå.

– Det finns starka krafter som utifrån ett energiperspektiv vill minska oljeberoendet till Ryssland och tycker att vi ska satsa på att börja använda egen skiffergas. Så det finns skäl till oro för EU:s förslag. Sedan är frågan vad regeringen har för hållning och vilka synpunkter de för fram.

– Jag tycker det är svagt att man fråntar sig sitt eget ansvar. Även om EU inte äger frågan i dagsläget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu