Arbetsdelning enligt kön – med den rätta retrokänslan | Fria.Nu
Sara Falkstad

Synpunkten


Sara Falkstad
Fria Tidningen

Arbetsdelning enligt kön – med den rätta retrokänslan

Vi måste förhindra att det inte bara är mormors recept vi återvinner, utan även hennes förpassning till hörnet vid vedspisen, skriver Sara Falkstad Byrne.

Jag är jättedålig på killgrejer. Jo, jag vill kunna bygga odlingsbänkar och byta däck. Men varje gång jag försöker känner jag mig värdelös. Inte alls som när jag får stå i köket, slänga ihop en potatissallad med ängssyra eller vispa ihop lite kardemummaglass. Jag är helt enkelt mycket bättre på att göra tjejgrejer. Och att känna sig duktig är ju roligare än att känna sig dum.

Men stopp nu, tänker ni. Sådär får en väl inte tycka. På det svarar jag: Joho, det får en visst! Se er omkring! Okej, ingen av mina vänner förväntar sig att jag verkligen ska bli hemmafru. Men att med perfekt läppstiftsleende placera det sista körsbäret på cupcaken har gått från en unken norm till en eftersträvansvärd image. Den brända behån har som Fågel Fenix återuppstått, och vecklats ut till en korsett.

Vi fnyser åt de hemmafruideal som tagit Hollywoodvägen in i vardagsrummen. Unga arbetarklasstjejer som plötsligt vill bli lyxhustrur har blivit en symbol för en kvinnokamp drabbad av amnesi. Så efter att vi medelklassbesserwissrar har avfärdat dessa housewife-wannabes med hårförlängningar som white trash, vad är vår feministiska motreaktion? Jo, tydligen att göra exakt samma sak, fast i utställda kjolar. Vi gör hemgjorda lollipops till våra blonda barn, barnens hipsterpappor frossar i skogshuggarestetik och brygger eget öl, medan doften av nybakt försöker dölja den ruttna stanken av könsrollernas uppgrävda lik.

Den första frågan jag ställer mig är varför jag tycker det känns så schysst att sila saft medan min partner bygger hyllor. Svaret är naturligtvis att jag också är del av den här strukturen. Jag har inte fått välja. Trots att jag vuxit upp med en ensamstående, politiskt medveten och yrkesarbetande mamma, har jag blivit insocialiserad i att känna mig kass på att bygga grejer, och i stället känna mig hyfsad på de sysslor som mamma hade lärt sig från sin mamma, som i sin tur hade lärt dem av sin mamma, typ att baka en grym sockerkaka.

Den andra frågan jag ställer mig är: Jaha, och? Vad är det egentliga problemet med arbetsdelning enligt kön, om det görs av egen fri vilja? Det kan vara bra att träna på olika svar på den här frågan, eftersom en ofta får den som feminist, inte minst i föräldraförsäkringsdebatter.

Svar nummer ett är förstås att jag begränsar mitt eget handlingsutrymme. Förutom att jag missar en massa kul aktiviteter som att leka med motorsåg och cykla jättefort, riskerar jag att bli den frånskilda kvinnan som aldrig har lärt mig byta en säkring (jämför gärna med den sorgligt stereotypa änklingen som inte kan laga mat). Genom att stanna i köket, skär jag både i mitt perspektiv och i min självkänsla. Men, det är inte bara jag som drabbas. Det är min partner, som kanske också hade velat koka saft. Det är andra kvinnor och män. Framför allt är det framtida generationer: min rädsla bäddar för att mina eventuella ofödda döttrar ska känna sig lika dumma som jag.

Låt er inte luras av vintagebloggare som viftar iväg på Paris-weekends. Broderier kommer aldrig, inte ens gjorda i en nyliberal entreprenörsanda, att stå lika högt i kurs som bolagsstyrelser. Inte ens lika högt som verandabyggen. Sorry. Det finns fortfarande en rangordning mellan kvinnliga och manliga sysslor och så kommer det att förbli så länge vi bibehåller isärhållandets princip. Det är därför vi ser så få män lägga på det där körsbäret.

Vi måste hjälpas åt att förhindra att det inte bara är mormors recept vi återvinner, utan även hennes förpassning till hörnet vid vedspisen. Annars kan vårt ”Det går väl fortast om jag tar disken, medan du skruvar upp den där hyllan” lätt bli till ett ”Nähä, jag är nog rätt dålig på yrkesarbete. Jag stannar hemma och föder barn istället.” Så systrar och bröder, syltare och saftare, stäng inga dörrar för varandra. De kan gå i baklås så väldigt fort.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu