Fria Tidningen

Franska muslimer manifesterar för tolerans

I veckan stiftas troligtvis nya franska lagar som stärker hbtq-personers rättigheter. Samaha Haddad från en ”inkluderande moské” i Paris har gått med i manifestationer för lagen, trots att de flesta förknippar religiösa organisationer med de stora motdemonstrationerna.

De senaste två veckorna har den franska senaten debatterat legalisering av samkönade äktenskap och möjliggörande för homosexuella par att adoptera. Sedan justitieminister Christiane Taubira lade fram lagförslaget i november förra året har det förekommit stora homofobiska motdemonstrationer, framför allt i Paris. I januari, när motionen röstades igenom i nationalförsamlingen, växte antalet protesterande till hundratusentals.

Samtidigt hade organisationen Progressiva muslimer i Frankrike, MPF, sitt första möte. Sista helgen i mars blossade demonstrationerna upp på nytt inför att senaten i april med största sannolikhet kommer att rösta igenom förslaget. De muslimska hbtq-aktivisterna var då aktiva i protesterna mot homofobin som skriks ut i demonstrationerna på Paris boulevarder.

I demonstrationerna mot lagförslaget syns den politiska högern (till exempel ex-presidenten Nicolas Sarkozys parti UMP), extremhögern och religiösa grupper, främst katolska, muslimska och judiska. Men MPF, tillsammans med hbtq-vänliga grupper från andra religioner, visar att det inte finns någon enad religiös front.

Samaha Haddad, talesperson för MPF, berättar att de parallellt med de homofobiska demonstrationerna uppfört Paris första ”inkluderande moské”, vilket innebär att den är hbtq-vänlig.

– Du kan också komma till oss till exempel om du som kvinna i en vanlig moské känner att folk tittar snett för att du inte bär slöja. Eller om du är hetero men inte tycker om den hårda diskursen kring homosexualitet, säger Samaha Haddad.

Eftersom moskén är stängd just i dag träffas vi istället över kaffe på Bistrot La Renassaince i norra Paris. Samaha Haddad har långt mörkt hår som inte täcks av någon slöja. Hon säger att hon tycker att det är upp till varje kvinna att välja om de vill bära en sådan.

– Vi dömer ingen, säger hon med eftertryck och fortsätter:

– I andra moskéer kanske vi inte känner oss välkomna. Det innebär ju inte att vi inte är det, ingen frågar dig om din sexuella identitet när du går till en moské.

Idén till organisationen föddes i höstas och de skrev färdigt sina stadgar i mars. Det finns en äldre systerorganisation, Homosexuella muslimer i Frankrike, HM2F.

– Sedan moskén lanserades har människor blivit mer politiskt aktiva. De känner att de kan tala och agera i organisationens namn. Tillsammans hittar vi styrka. Vi uppmuntrar varandra att vara aktiva och inte rädda för reaktioner från våra familjer, säger Samaha Haddad och knyter näven mot bordet emellan oss.

– Modet har lett till att de vågar gå med i demonstrationerna för de nya lagförslagen, något som HM2F inte kände sig mogna till i höstas.

MPF har mött kritik från konventionella muslimska grupper.

– Dalil Boubakeur till exempel, som styr den stora moskén i Paris, tog inte direkt position emot vår moské men gjorde ett ställningstagande i debatten kring de nya lagarna om samkönat äktenskap. Och det var samtidigt som vi skapade moskén.

Boubakeur har påstått att islam är tydligt mot homosexualitet men att muslimer samtidigt inte bör utestänga homosexuella.

Samaha Haddad utbrister:

– Vi tycker inte alls att det är tydligt!

På moskéns Facebooksida märker organisationen aggressiv respons.

– De säger att vi inte är riktiga muslimer, eller att vi är syndande muslimer. De citerar alltid samma bitar ur koranen, säger Samaha Haddad men lägger till:

– Fast vi får otroligt mycket uppmuntran också via Facebook.

Men för att förbättra hbtq-personers situation i Frankrike behövs inte bara nya lagar, menar Samaha Haddad.

– Nästa steg är att demonstrera för att den nya lagen ska in i folks mentaliteter också.

Fakta: 

Nya lagar om hbtq-rättigheter

• Lagförslaget om att tillåta samkönat äktenskap och att möjliggöra för homosexuella att adoptera lades fram i det franska parlamentet i november. Den undre kammaren röstade igenom förslaget i januari (249 mot 97 röster) och nu överläggs det i den övre kammaren.

• Demonstrationer mot motionen med upp emot en halv miljon deltagare har genomförts i november, januari och mars. Den 13 april beräknas senaten komma med ett resultat av sina debatter.

• Länder i Europa som tillåter samkönat äktenskap är: Spanien, Sverige, Belgien, Danmark, Island, Nederländerna, Norge och Portugal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu