Filmvåg i krisens Grekland | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Filmvåg i krisens Grekland

Trots krisen och dess följande nedskärningar kan man prata om en grekisk filmvår. Det sa Alexandra Pascalidou, Kajsa Ekis Ekman och Josefine Camitz under den paneldebatt som GFT arrangerade i går, tisdag, på filmfestivalen.

– Vi har aldrig tidigare varit med om att grekiska filmer får sådan uppmärksamhet som nu – samtidigt som man bara kan se repriser på tv för att filmkanalerna inte har råd att köpa in något, sa författaren och programledaren Alexandra Pascalidou.

Seminariepunkten som GFT arrangerade handlade om kris och kultur i Grekland. Ett land där både det radikala vänsterpartiet Syriza och det nynazistiska partiet Gyllene Gryning vinner mark, och där den så kallade trojkan – EU, IMF och Europeiska centralbanken – genomför åtgärdsprogram liknande de strukturanpassningsprogram som inleddes i länder i Syd under liberalismens framfart på 80-talet.

– De hårda sparkraven har lett till att löner har sänkts till hälften medan skatterna höjs. Inom den privata sektorn har många inte fått lön på ett halvår. Det är omöjligt för invånarna att få sin budget att gå ihop. Folk är uppgivna och flyttar hem till sina pojk- eller flickhem eller emigrerar, säger kulturjournalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman, som skriver en bok om Grekland.

I den svåra situationen som Grekland är i kan kulturen fungera som en sorts antidepressiv medicin, menar Alexandra Pascalidou. Filmaren Josefine Camitz håller på med en långfilm som utspelar sig i Aten, och hon märker av en vital grekisk filmscen.

– Det finns inte pengar, men det är en spännande och kreativ tid. Det är mycket prat om vågen, om det finns en grekisk filmvåg eller om det bara är snack. Men jag menar att den finns. Jag tror det handlar om att man vill ha möjlighet att uttrycka något annat än bilden av den stereotypa greken.

Camitz menar att många fick hopp när regissören Giorgos Lanthimos film Dogtooth blev Oscarsnominerad i kategorin bästa utländska film år 2011.

– Jag tror att det gjorde att många unga filmare kände att det fanns en möjlighet att göra film och nå ut till en internationell publik. Det finns många viktiga berättelser som gror, säger Josefine Camitz.

De tre paneldeltagarna var ense om vad lösningen på krisen är: att avskriva landets skulder.

– Ställ in betalningarna, sa Kajsa Ekis Ekman. Jag får många mejl från äldre herrar som skriver ”vet du inte att har man lånat pengar så måste man betala tillbaka”. Men det handlar inte bara om det, utan om de sociala experiment som man gör med skulden som ursäkt. Det kommer få effekter för resten av Europa.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny metod skyddar skogen

Skogsbruk utan kalhyggen. Det är en modell som kommunen nu testar i ett skogsområde i Backa. Projektet välkomnas av föreningen Skydda Skogen.

Göteborgs Fria

”Det är fantastiskt att vara en del av filmfestivalen”

En av dem som representerar de göteborgska färgerna under årets filmfestival är hemmasonen William Olsson. Efter flera år i filmens Mecka, Los Angeles, återvänder han med andra långfilmen Förtroligheten till uppväxtens Örgryte och en miljö han känner väl till.

Göteborgs Fria

Konstmuseumsförslag sågas av kulturdirektör

Uppsala kommuns kulturnämnd har genom dess ordförande Eva Edvardsson (FP) tillskrivit landstinget om att ett nytt konstmuseum ska uppföras. Men landstingets kulturdirektör Calle Nathanson gör tummen ner. "Att bygga nytt är fel ände att börja i", säger han.

Uppsala Fria

"En styrka att bara vara kvinnor"

Förra lördagen 26/1 hölls konstvernissage i tatueringsstudion Skäggiga damen i Bagarmossen. Studion drivs av fem tjejer, med feministiska tankar i grunden. Stockholms frias Jessica Johansson åkte dit för att få veta mer om studion, men också för att besöka vernissaget och prata med konstnärerna som ställer ut.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu