Uppsala Fria

Konstmuseumsförslag sågas av kulturdirektör

Uppsala kommuns kulturnämnd har genom dess ordförande Eva Edvardsson (FP) tillskrivit landstinget om att ett nytt konstmuseum ska uppföras. Men landstingets kulturdirektör Calle Nathanson gör tummen ner. "Att bygga nytt är fel ände att börja i", säger han.

Uppsala kommuns kulturnämnd vill att landstinget går vidare med frågan om ett nytt konstmuseum på borggården vid Uppsala slott. Nämnden vill samtidigt se ett utökat samarbete mellan såväl Uppsala konstmuseum och Upplandsmuseet som mellan Musik i Uppland och Uppsala konsert &kongress. Redan 2011 föreslog särskilda utredaren Eva Schöld att det bör byggas en ny konsthall för samtida konst, vilket enligt Schöld skulle locka den unga publiken. Dansverksamhet och tillfälliga utställningar skulle kunna anordnas.

Men landstingets kulturdirektör Calle Nathanson är kritisk till förslagen.

– Jag tycker istället att vi börjar med att satsa på bildkonstverksamhet som i dag saknas i Uppsala, och utgår ifrån de resurser som redan finns att tillgå, säger han.

Uppsala läns landsting och Uppsala kommun har sett över Uppsalas kulturutbud vad gäller dans, musik, teater, musei- och konstverksamhet. Målsättningen är en tydligare och mer samlad organisation, med jämnare ekonomisk ansvarsfördelning mellan kommunen och landstinget.

– Men upprättandet av ett nytt konstmuseum skulle gå på en halv miljard kronor vilket sannolikt innebär 40–50 miljoner i driftskostnader per år. Det är inte rimligt. Jag ser hellre att man utgår ifrån den befintliga budgeten och satsar på de konstsamlingar som vi redan har, säger Calle Nathanson.

Landstinget har cirka 20 000 befintliga konstverk. Det finns alltså redan resurser vad gäller konstsamlingar. Det handlar enligt Calle Nathanson bara om att satsa på organisering av en sådan verksamhet. Under våren kommer landstingets kulturförvaltning ta fram förslag på hur en regional bildkonstverksamhet kan organiseras.

– Då vill vi gärna se samarbeten mellan Upplandsmuseet och Uppsala konstmuseum, samt universitet. Det handlar både om befintliga samlingar och samtida konst. Kanske är det så att när vi ringat in vilket innehåll den regionala bildkonstverksamheten ska ha, att vi tillsammans med kommunen kommer fram till att vi behöver nya ytor för en konsthall. Men jag tycker inte vi ska börja där.

Enligt Calle Nathanson har konst blivit statusmarkerat och just nu går det en trend i att upprätta konsthallar i landet.

– Det verkar pågå en ”konsthallsboom” just nu, säger han. Av de konsthallar som byggts är 20 procent upprättade på 00-talet och riskkapitalister gör investeringar via konsthallar. Konsten har blivit ekonomiserad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kulturernas karneval växer

Den 25–26 maj intar Kulturernas karneval Uppsalas gator igen, karnevalen med influenser från alla världens hörn. Men redan nu och fram till 7 april kan man uppleva karnevalen på Stadsbiblioteket, där en utställning med bilder från förra årets evenemang visas.

Uppsala Fria

Uppsala scen för ny sorts festival

Uppsala vetenskapsfestival – SciFest – går av stapeln 22–23 mars. Temat är vatten och i dagarna två kan besökarna ta del av shower, experimentverkstäder och workshops.

Uppsala Fria

De berättar kvinnors historia

Föreningen för Uppsalakvinnors historia främjar forskning och verksamheter i syfte att uppmärksamma viktiga kvinnor som levt och verkat i Uppsala. Dessutom står de bakom ett antal böcker om de kvinnor som hjälpte till att skapa vårt samhälle.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu