Göteborgs Fria

Ny metod skyddar skogen

Skogsbruk utan kalhyggen. Det är en modell som kommunen nu testar i ett skogsområde i Backa. Projektet välkomnas av föreningen Skydda Skogen.

Fastighetskontoret vid Göteborgs stad håller just nu på med ett pilotprojekt som går ut på att bedriva ett skonsammare och miljövänligare skogsbruk utan kalhyggen. Det aktuella området för pilotprojeketet ligger i Backa och är 17 hektar, vilket är ungefär lika stort som 24 fotbollsplaner.

Metoden, som kallas Lübeckmodellen, etablerades i Tyskland på 1990-talet och intresset för metoden har ökat i Sverige de senaste åren.

– Det är en form av skogsbruk som har visat sig fungera bra internationellt och som har ett mer långsiktigt perspektiv än man ofta har inom svenskt skogsbruk, säger Xavier de Maupeou, skogsförvaltare på fastighetskontoret.

Idén med Lübeckmodellen är att den brukade skogen ska ha en så naturlig struktur och sammansättning av trädarter och trädstorlekar som möjligt. Det sker bland annat genom så kallad plockhuggning och naturlig självföryngring. Genom att man kontinuerligt hugger ner utvalda träd undviker man kalhyggen och stora ingrepp på miljön. Inom konventionellt skogsbruk planteras istället stora områden med jämnstora träd av samma sort, vilka avverkas samtidigt och blir kalhyggen.

– Då får man ingen naturlig skog, utan en jämnårig plantering utan variation. Den biologiska mångfalden försvinner och risken för stormskador ökar. En jämnårig granskog till exempel blåser ner om det blir storm. Med kontinuerligt skogsbruk, som Lübeckmodellen, påverkas miljön mindre och vi får mer naturlig skog på sikt, säger Xavier de Maupeou.

För att minska markskadorna har även ett ovanligt transportval gjorts. Istället för att använda fordon körs virket med häst och vagn.

Föreningen Skydda Skogen välkomnar initiativet.

– Generellt sett ser vi positivt på att kommuner går över från kalhyggesbruk till ett naturnära skogsbruk, säger Robert Svensson från Skydda Skogen.

Föreningen är mycket kritiska till det konventionella skogsbruket i Sverige.

– Där det en gång var skog blir det ju egentligen inte någon ny skog med det storskaliga kalhyggesbruk som i dag är det förhärskande i Sverige. Den svenska modellen som skogsindustrierna och bolagen lovprisar och pratar sig varma för internationellt utarmar skogens biologiska mångfald. Lübeckmodellen är ett bra alternativ att använda sig av där man brukar skog, säger Robert Svensson.

Förutom att använda ett miljövänligare skogsbruk bör man även skydda delar av skogen helt, anser Skydda Skogen, som uppmanar Göteborgs stad att undanta tillräckligt stora områden för den biologiska mångfaldens skull och skydda dessa helt från skogsbruk.

Göteborgs stad äger ungefär hälften av stadens mark och utav den marken har Park- och naturförvaltningen hand om 6 000 hektar och fastighetskontoret har hand om 4 200 hektar.

– På park- och naturförvaltningens mark bedrivs inget skogsbruk alls, medan fastighetskontorets mark är produktiv mark, säger Xavier de Maupeou.

Projektet, som genomförs i samarbete mellan fastighetskontoret och skogsskötselföretaget Silvaskog, ska nu utvärderas och i vår ska politikerna ta beslut om hur det ska fortsätta.

– Ambitionen är att öka andelen mark med kontinuerligt skogsbruk och minska det traditionella skogsbruket. Jag tycker att projektet har gått jättebra, säger de Maupeou.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Risker ökar vid vaginal förlossning

Risken för framfall, urininkontinens och avföringsläckage ökar 20 år efter en vaginal förlossning, jämfört med kejsarsnitt. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.

Göteborgs Fria

Hyresgäster på Pennygången överklagar

Hyresnämnden dömde till Stena Fastigheters fördel, vilket innebär att de kan genomföra hyreshöjningar om 60 procent. Men tre hyresgäster överklagar domen till Svea Hovrätt.

Göteborgs Fria

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu