Fria Tidningen

Grekland: Polisoffensiv mot husockupanter

Polisräderna är ett försök att dra uppmärksamheten från politiska skandaler, menar vänsterpartiet Syriza.

93 personer greps i onsdags i en polisräd mot Villa Amalias, ett ockuperat hus i Aten som i två årtionden varit ett centrum för radikal aktivism och kulturella aktiviteter. Räden var den andra på två månader, och ledde till arga protester utanför en regeringsbyggnad där ytterligare 40 personer greps.

Vänsterpartiet Syriza anklagar i ett uttalande regeringen för att använda polisräder och godtyckliga arresteringar för att avleda uppmärksamheten från den djupa ekonomiska krisen och en pågående korruptionsskandal.

– I 22 år brydde sig ingen om Villa Amalias. Nu har det plötsligt blivit den högst prioriterade frågan, skriver partiet i ett pressmeddelande.

På torsdagen läckte grekisk polis planer på att rensa ett 40-tal olika ockuperade hus den närmaste tiden. Samtidigt skriver de gripna ockupanterna i ett uttalande som spritts på sociala medier att de kommer att fortsätta försvara Villa Amalias och andra "rum för motstånd."

– Vi visste att vi skulle attackeras och att självklart att vi skulle arresteras. Vi kommer att göra det igen så många gånger som krävs, skriver de.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sjunkande stöd för vapenlobbyn i USA

Stödet för National Rifle Association har minskat dramatiskt efter förslag om att placera ut beväpnade poliser för att förhindra nya skolskjutningar.

Fria Tidningen

EU kräver sexdagarsvecka i Grekland

Inför sex dagars arbetsvecka i alla branscher och slopa restriktionerna på arbetsdagens längd. Det kräver den så kallade "trojkan" – EU, Europeiska centralbanken och Internationella Valutafonden – före utbetalningen av nödlån till Grekland.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu