Hallå där, Rasmus Lenefors | Fria.Nu
Uppsala Fria

Hallå där, Rasmus Lenefors

...debuterande författare och till vardags politisk sekreterare för (S) i Uppsala. Du släppte en politisk thriller i december – kan du beskriva den kort?

Amatören handlar om Robin Kvist som blir känd över en natt när hans överraskande utfrågning av den republikanske presidentkandidaten John McCain fångas på film, hamnar på Youtube och refereras till av Barack Obama. I ett politiskt Sverige som skriker efter nytt blod blir Robin snabbt ett affischnamn.

Lite speciellt för just din bok och dig är att du valt att skänka intäkterna från den till katastrofarbetet i Syrien, kan du berätta mer?

– Min drivkraft när jag skrev på boken var just att försöka skriva en hel bok. Jag bestämde mig därför under arbetets gång att om jag skulle få möjligheten att bli utgiven så skulle intäkterna gå någonstans där de behövdes bättre.

Hur resonerande du inför genrevalet, potentiella målgrupper och ska boken uppfattas som ett politiskt ställningstagande?

– Jag har inspirerats av böcker som jag själv uppskattar att läsa, som har ett högt tempo och flera parallella handlingar som vävs ihop. Amatören är i grunden en klassisk deckare/thriller och man behöver inte vara politiskt intresserad för att läsa den.

Finns det svårigheter med begrepp som trovärdighet och dold agenda när det handlar om att vara både politiskt engagerad och författare?

– För egen del har utgångspunkten alltid varit att jag älskar att skriva och en dag kände att jag hade så många idéer att jag ville försöka skriva en hel bok. Någon dold agenda finns inte från mitt håll. Jag ville skriva en underhållande bok där de politiska inslagen skildras med trovärdighet.

Fakta: 

<h2>Texten publicerades i LAR/UFT nr 1 3/1-2013.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu