Uppsala Fria

Ljusmanifestation mot kärnvapen

Förra måndagen sänktes 200 ljuslyktor ner i Fyrisån vid en fredsmanifestation vid Nybron. Föreningen Kvinnor för fred ville tillsammans med en rad andra fredsföreningar i Uppsala hedra atombombens offer och ta ställning mot kärnvapen.

I måndags förra veckan samlades ett 50-tal personer vid Nybron för att sänka ned ljuslyktor i ån. Manifestationen samlade flertalet av Uppsalas fredsföreningar som alla kämpar för en kärnvapenfri värld och där konflikter löses utan vapen.

– På grund av regnet var vi färre personer i år än normalt men jag tyckte ändå att det gick alldeles utmärkt. Det fanns en optimism bland oss fredsaktivister som var på plats. Jag fick känslan av att fredsrörelsen är på väg mot en ny utveckling, säger 91-åriga Karin Dahl som är medlem i Kvinnor för Fred.

Inspirationen kommer från en japansk sed där man hedrar sina döda genom att sätta ut ljuslyktor i vattendrag. I samband med manifestationen fanns en representant från kommunen på plats och invigde en metallskylt med faktatext om den årliga lyktmanifestationen som firar 30-årsjubileum.

– Vi jobbar alla ideellt med det här. Jag har varit med i Kvinnor för fred i ungefär tio år nu, men mitt fredsarbete började samtidigt som Vietnamkriget. Det var då mitt politiska engagemang kom igång, säger Karin Dahl.

Föreningen Kvinnor för fred startade i slutet av sjuttiotalet. På den tiden rådde kalla kriget mellan de två supermakterna Sovjetunionen och USA och världen fruktade ett kärnvapenkrig.

– När vi började med lyktnedsättningen 1982 fanns det ett aktivt engagemang i Sverige och intresset för fred och mot kärnvapen var mycket stort. Icke-spridningsavtalet hade stor betydelse men det var många som förlitade sig på det och intresset för fredsarbete sjönk därefter, säger Karin Dahl.

Mellan klockan 17 och 18 varje torsdag från september till juni står några av föreningens medlemmar vid Stora torg och delar ut flygblad. Oftast berörs frågan om kärnvapen men emellanåt kör föreningar även kampanjer då de vill lyfta en specifik fråga. Det senaste året har flygblad om Sveriges vapenexport, Israels ockupation av Gaza och Västbanken samt krigshetsen mot Iran delats ut.

– När vi står och delar ut så börjar vi ofta prata med folk och vi får väldigt positiv respons, framför allt från yngre människor. Men det har tyvärr varit svårt att rekrytera nya medlemmar. De flesta av oss i föreningen är pensionärer. Ungdomar verkar ha annat för sig och föräldrar mellan 30 och 50 år har ofta ett krävande arbetsliv och barn och har inte riktigt tid att engagera sig, säger Karin Dahl.

Förutom flygbladsutdelning och manifestationer så är föreningen även med och arrangerar filmfestivalen Fredskontakt på Slottsbiografen den 8 mars varje år. Det är ett av många olika sätt som Kvinnor för fred har valt att jobba på. Föreningen finns i hela landet och i Uppsala är det drygt ett 40-tal aktiva medlemmar.

– Vi finns varken på Twitter eller Facebook. Men vi är en del av en internationell fredsrörelse där det finns många små fredsföreningar som vi världen över. Och jag hoppas att det kommer en dag då vi får politiskt inflytande, men det krävs fortsatt intensivt arbete på en global nivå för att en ny utveckling ska komma till stånd, säger Karin Dahl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stor skillnad mellan kommunernas miljöarbete i länet

Mat&Miljö

Förutsättningarna för det långsiktiga och strategiska miljöarbetet i Uppsala läns kommuner skiljer sig väldigt mycket åt. I en del kommuner finns det redan färdiga miljöplaner medan det i andra helt saknas övergripande miljöstrategier. Detta visar Uppsala Frias rundringning till länets alla kommuner.

Uppsala Fria

Litet utrymme för alternativt boende i Uppsala

Intresset för kollektivboende i Sverige ökar stadigt men i Uppsala är intresset fortfarande svalt. Boendeformen omgärdas dock fortfarande av en rad fördomar menar Dick Urban Vestbro som är ordförande för riksföreningen kollektivhus.nu.

Uppsala Fria

Begreppsförvirring i Äldrenämnden

I förra veckan rapporterade tidningen om att äldrenämnden i Uppsala kommun beslutat om att dra in på tjänsten uppsökande biblioteksverksamhet. Beslutet föregicks enligt flera ledamöter i nämnden av en viss förvirring kring vilken tjänst det egentligen handlade om.

Uppsala Fria

Svårare med boklån i äldrevården

Ingen mer uppsökande biblioteksverksamhet till personer på äldreboende. Det beslutade äldrenämnden på ett sammanträde i slutet av september. Ett beslut som gör det svårare för de boende på hemmen att få tag på böcker och annat material från biblioteket.

Uppsala Fria

Ökad miljöpåverkan genom svenska läkemedelsregler

Läkemedel är en stor bov vad det gäller skadlig miljöpåverkan. Detta gäller både i landet där de produceras och i det land där de senare används. Trots kännedom om konsekvenserna så har landstinget liten möjligt att påverka vilka mediciner som till sist når patienterna, vilket bland annat beror på det svenska utbytessystemet.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu